2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legendás parittyájának egyik darabja lehet Dávid jobb kezében

2010. november 23. 17:32 Discovery News

Michelangelo Dávidja egy titokzatos fegyvert tarthat elnagyolt jobb kezében – állítja egy friss kutatás.

Mint az a Firenze 2010: A kulturális és környezeti örökség nemzetközi hete keretében rendezett háromnapos konferencián elhangzott, a bibliai hős egy henger alakú fegyver darabját tartja jobb kezében. „A kidagadt erek mutatják, hogy a jobb kéz egy olyan gyilkos fegyvert rejt, amelyet az ókortól egészen a 17. századig használtak” – írja Sergio Risaliti és Francesco Vossilla a Másik Dávid című könyvükben.

„A végére erősített szíjjal ez a szerkezet úgy működött, mint egy hordozható katapult” – nyilatkozta Adrienne Mayor néprajztudós. A Biblia szerint Dávid Góliát ellen pásztorbottal, öt kővel és egy bőrköténnyel fegyverezte fel magát, majd egyetlen lövéssel leterítette a filiszteus férfit. Ezek közül csak az utóbbit ábrázolta Michelangelo, amely Dávid bal kezében, vállán átvetve látható. „Úgy gondoljuk, hogy a titokzatos tárgy a fegyver fogantyúja lehet” – mondta el Risaliti, így megállapítható, hogy Michelangelo parittyával – bár annak részeit külön-külön, a jobb és a bal kézbe helyezve – ábrázolta Dávidot.

Az akár 180 méterről is bevethető parittyát a római kor óta használták, s először Vegetius tett róla említést az i.sz. 4. században. A kutatók szerint a fegyver Michelangelo korában is ismert volt, amikor a művész 1501-ben elkezdte kifaragni a szobrot. A parittya megjelenik Lorenzo Ghiberti (1378 –1455) alkotásán, A paradicsom kapuján, amelyen Dávid legyőzi Góliátot.

A művészettörténészek nem tartják elképzelhetetlennek, hogy Michelangelo innen vette az ötletet, ugyanis a szobrász nagy tiszteletben tartotta Ghiberti művészetét. Michelangelo azonban nem ábrázolta a botot, valószínűleg azért, mivel az a Piazza della Signoria fő kapualja mellett elhelyezett szobor képét rontotta volna. „A pásztorbot nem felelt meg a politikai mondanivalónak, Dávid lett ugyanis az első olasz közszobor” – magyarázta Risalti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár