2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eredeti helyén Michelangelo Dávidja

2010. november 18. 08:42 Discovery News

Magasan, a firenzei katedrálison, egy talapzaton állva látható Michelangelo Dávid szobrának 400 kilogrammos másolata - pontosan, ahogyan 1501-ben azt szerették volna.

Dávid eredetileg a tetősoron, több más szoborral együtt, a katedrális keleti végében foglalta volna el méltó helyét. 1504. szeptember 8-án, a szobor helyének kiválasztásáról szóló éles vita után Dávid a Piazza della Signoria fő kapualja mellé került. A szobor végül itt maradt, egészen 1873-ig, amikor jelenlegi helyére, a Galleria dell'Accademia-ba költöztették.

„Ezen a héten felidézzük a 16. századi vitát. Az üveggyapot másolatot odatesszük, ahol a szobor elhelyezésről nyitott diskurzusban Dávidot megemlítették” – mondta el Sergio Risaliti művészettörténész.

A Dávid: a szépség ereje című esemény a Firenze 2010: a kulturális és környezeti örökség nemzetközi hete részeként került megrendezésre. A két olasz szobrász, Agostino di Duccio és Antonio Rossellino által készített, 5,2 méter magas szobor befejezése vízválasztó a reneszánsz művészet történetében, amellyel az akkor 29 éves Michelangelo egycsapásra a kor leghíresebb szobrászává vált.

„Firenze különleges politikai helyzete miatt Dávidot polgári értelemben értékelték. A bibliai figura a köztársasági szabadság szimbóluma lett, amelyet akkoriban minden oldalról veszély fenyegetett” – írja Timothy Verdon amerikai kutató.

A politikai jellegű disputa nem ült el a szobor felállításával, Dávid ugyanis rendre az ellenséges táborok szorításában találta magát: 1527-ben például egy Medici-ellenes felkelés során megdobálták, bal karja pedig három darabra tört. A 19. század közepén megtisztítása során sav érte, majd 1991-ben egy mentálisan beszámíthatatlan művész, Piero Cannata támadt rá kalapáccsal, amelynek következtében egyik lábujja tört le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár