2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Omlásveszélyben az összes olasz műemlék

2010. november 15. 13:31 MTI

Pusztulás fenyegeti Itália páratlan értékű épületeit, és nem csak az ókoriakat - állítják az olasz műemlékvédők. A pompeji ásatásokon összedőlt Gladiátorok háza után felmérték a többi műemlék állapotát.

Egyetlen kivételnek a milánói dóm és a római Szent Péter-székesegyház találtatott, melyeket külön műszaki csoport tart karban. Olaszország összes többi műemléke akármelyik pillanatban ugyanúgy összedőlhet, mint az Pompejiben történt - nyilatkozta az olasz sajtónak Alessandra Mottola Molfino, az Italia Nostra műemlékvédő egyesület elnöke.

Mottola azt hangoztatta, hogy folyamatos karbantartás és főleg erre szánt források nélkül egész Itália veszélyben forog. Hivatalos felmérést ugyan nem végeztek, de az olasz Műemlékvédelmi és Restaurálási Intézet által közölt listán több száz helyszín szerepel az észak-keleti Friuli tartományban levő Aquileia városának épületeitől a szicíliai Etna lábánál található Enna régészeti területéig.

Az omlásveszélyes műemlékek névsorában továbbra is az elsők között szerepel Pompeji és a közeli, szintén a Vezúv elpusztította Herculaneum régészeti ásatása. Rómában három hely szorul sürgős beavatkozásra: a teljes restaurálás előtt álló Colosseum, melynek utoljára idén májusban omlott le egy négyzetméternyi darabja egy belső folyosó mennyezetéről.

Száz méter mélyre szakadt le még márciusban a Colosseum mellett, a Nero császár építette Aranypalota, a Domus Aurea teteje, és hasonló pusztulásnak vannak kitéve a Palatinus-dombon levő ókori császárpaloták is. Megállíthatatlan Róma ókori városfalainak omlása is: az utóbbi öt évben tíz helyen dőlt le a fal.

Aggódnak a műemlékvédők a firenzei dóm, a Santa Maria del Fiore-templom Brunelleschi tervezte, 15. századi kupolájának stabilitásáért, a Bolognában magasodó 12-13. századi tornyokért és annak a Monzában található 18. századi villának a sorsáért is, melynek építését az akkor uralkodó, Mária Terézia rendelte el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár