2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Michelangelo a kanapé mögött

2010. október 13. 09:51 The Daily Telegraph

Ha egy 27 éve egy kanapé mögött porosodó kép valóban a híres itáliai művész munkája, akkor az elmúlt száz év egyik legnagyobb művészettörténeti felfedezésére került sor Amerikában.

A Jézust és Máriát ábrázoló festmény Martin Kober, az Amerikai Légierő alezredesének családi öröksége. 2003-ban Kober elhatározta, hogy kideríti a kép eredetét; ebben segítségére volt Antonio Forcellino, olasz restaurátor és történész, aki meg van győződve róla, hogy az a kép eredeti, méghozzá Michelangelo híres szobrának, a Pietának egy festett változata. „Feltételeztem róla, hogy csak egy másolat, de valóságban sokkal szebb, mint a római és a firenzei változatok” - írja könyvében Forcellino.

Az infravörös és a röntgensugaras vizsgálatok a festmény befejezetlenségéről tesznek tanúbizonyságot, a Madonna jobb térdének környéke ugyanis nem készült el teljesen. A befejezetlenségre utaló jelek is azt bizonyítják, hogy a megtalált kép nem lehet másolat, hiszen a reneszánsz korban nincs az a műkedvelő, aki fizetett volna egy félkész darabért. A vatikáni könyvtárban talált forrás szintén említi a Michelangelo által készített festményt, amit egyik barátja, Vittoria Colonna részére készített 1545 körül, közel 50 évvel a Pieta kifaragása után.

A festmény később egy német bárónőhöz került, aki odaajándékozta egyik udvarhölgyének, aki Kober dédapjának sógornője volt. A kép 1883-ban került Amerikába. Még Forcellino teljesen biztos a festmény eredetiségében, további vizsgálatokig a család egy bank széfjében helyezte el a műalkotást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár