2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kanadába került Anne Frank gesztenyefájának egyik hajtása

2010. szeptember 28. 16:23 MTI

Montréal elsőként - és egyetlen kanadai városként - kapott annak az amszterdami gesztenyefának a hajtásából, amelyet Anne Frank zsidó kamaszlány is megemlített híres naplójában.

Az augusztusban kidőlt fa húsz centiméteres csemetéjét hétfőn ültették át új helyére, a montréali Holokauszt Emlékközpont kertjébe. A Québec tartománybeli nagyvároson kívül még 12 észak-amerikai település kap dugványt a híres növényből. Egy másik példány a washingtoni Fehér Ház parkját ékesíti majd.

Montréal az egyetlen olyan város Kanadában, amely kapott a gesztenyefa hajtásából. "Nagy megtiszteltetés ez számunkra, hiszen csak kevés település büszkélkedhet majd hasonló fácskával" - írta közleményében Michael Vineberg, a projekt szellemi atyja. Ugyanakkor a döntés nem meglepő, hiszen Izrael és New York után a kanadai metropoliszban él a legtöbb holokauszttúlélő.

A híres gesztenyefa több mint 20 méter magas és 150 éves volt, amikor egy szélvihar tövestől kicsavarta. A növény már évek óta beteg volt, így az a terv, hogy szétosztják hajtásait, korábban formálódni kezdett.

Anne Frank többször is megemlítette a gesztenyefát naplójában, amelyet a nácik előli bujdosása alatt írt a második világháború alatt. A lány és családja, valamint néhány barátjuk Anne édesapja cégének hátsó traktusában élt három éven keresztül. A bujkálókat 1944 augusztusában tartóztatták le egy feljelentés nyomán, majd haláltáborokba küldték őket. Anne Frank és testvére, Margot a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg tífuszban 1945-ben, mindössze néhány héttel a brit felszabadítás előtt. A zsidó kamaszlány naplóját Miep Gies, a család egyik barátja fedezte fel a szétdúlt rejtekhelyen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár