2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmenthetik Anne Frank gesztenyefáját

2010. augusztus 25. 14:14 MTI

Életben maradhat Anne Frank gesztenyefája, amelyet a viharvert fa törzsének egyik hajtása révén akarnak megmenteni a holokauszt-áldozat lány emlékét őrző szervezet tagjai.

A Frank család búvóhelye mögött magasodó fát hétfőn pusztította el csaknem teljesen egy vihar, amely lecsapott Amszterdam városára.

A Support Anne Frank Tree elnevezésű alapítvány képviseletében Helga Fassbinder elmondta: a fa törzsét bent hagyják a földben, hogy a hajtásnak legyen esélye életben maradni, és egészségesen fejlődni. A favédők abban bíznak, hogy a hajtás egyszer majd pótolhatja a megrongált gesztenyefát. A terület magántulajdonosai beleegyezésüket adták az alapítvány tervéhez. Egyúttal az is világossá vált, hogy a 27 tonnás fa szétroncsolódott részeit még a héten elszállítják, és megőrzik.

Az Anne Frank fájaként ismert gesztenye megmentéséért 2007-ben indult nemzetközi kampány, miután a városvezetés úgy határozott, hogy a veszélyessé vált fát ki kell vágni. Végül az utolsó pillanatban bírósági döntés született arról, hogy megmenekülhet. A fát acélkerítéssel vették körül, de ez sem volt elég, hogy megóvják egy hevesebb vihartól.

A gesztenyefának számos hajtásából neveltek csemetéket, az Egyesült Államokban 11, Európa-szerte is tucatnyi van belőle. Amszterdamban egy egész parkot népesítettek be 150 fával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár