2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ünnepség Széchenyi István tiszteletére Nagycenken

2010. szeptember 16. 15:55 MTI

Kocsis Zoltán kompozíciójának ősbemutatójával, koszorúzással és lovasbemutatóval emlékeznek meg a "legnagyobb magyar" halálának 150. évfordulójáról a hét végén egykori otthonában, Nagycenken.

A Széchenyi-emlékév alkalmából rendezett koncertre Kocsis Zoltán zongoraművész, zeneszerző hegedűre, gordonkára és zongorára dolgozta át Széchenyi István a Magyar történelmi arcképek című sorozatából Liszt Ferenc kompozícióját - mondta Tóth Imre, a soproni múzeum igazgatója, a szervezők egyike.

A zeneművet a zongoránál a komponista, továbbá Kelemen Barnabás hegedűművész és Kokas Dóra gordonkaművész adja elő péntek este a Széchenyi Emlékmúzeum dísztermében. A koncerten Chopin- és Haydn művek is szerepelnek. Az ünnepi hangversenyt megelőzően a megemlékezők megkoszorúzzák Széchenyi szobrát Nagycenk főterén. Az emlékmúzeumban a Hídember című film alkotóival találkozhatnak az érdeklődők.

Szombaton lesz zászlószentelés, és kiállítás nyílik a Széchenyi-életműhöz kapcsolódó gyermekrajz-verseny nyertes munkáiból. A kastélypark lovasbemutatónak ad helyet és előadás hangzik el az angol telivér lótenyésztés magyarországi meghonosításáról. A kétnapos programot lovas huszárok részvétele is színesíti. Az eseménysorozat "a Széchenyiek báljával" zárul. A rendezvényen részt vesznek Széchenyi István leszármazottai, gróf Széchenyi Alexandra és Széchenyi Mihály gróf is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár