2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felemelő évszázad és kulturális örökség

2010. szeptember 14. 20:04 MTI

Az idei Felemelő évszázad programsorozathoz csatlakozva a 13. Kulturális örökség napjainak kínálata a 19. század örökségére koncentrál, de számos más jellegű helyszín is várja a látogatókat szombaton és vasárnap a Kárpát-medence 270 településének több mint 700 épületében - közölték a szervezők Budapesten.

Mint Tamási Judit, a rendezvénysorozatot koordináló Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megbízott elnöke emlékeztetett, 25 éve indult útjára az az immár 50 országot érintő, összeurópai kezdeményezés, melynek keretében egyébként is látogatható, vagy esetleg máskor a nagyközönség előtt zárt középületek, műemlékek, kulturális szempontból fontos magánházak nyitják meg kapuikat egy hétvégére.

Az idei kiemelt téma a 19. század öröksége lesz, ez azonban természetesen nem zárt ki egyetlen jelentkezőt sem, így más korokból származó épületek is szép számmal csatlakoztak a Kulturális örökség napjaihoz - szólt az idei tematikáról a KÖH vezetője.

A rendezvény nyomtatott programfüzete Magyarország határain belül és azokon túl 707 helyszínt tartalmaz, de még mindig jelentkeznek újabb épületek; ezek a www.oroksegnapok.hu honlapon találhatók meg. Tamási Judit kiemelte a hagyományosan a látogatók egyik kedvencének számító Sándor-palotát, ahol az egyik csoport vezetését a köztársasági elnök vállalta el. A Magyar Szabadalmi Hivatal meglepetéstúrával készül, a sztánai Varjúvárban a tervező, Kós Károly unokája tart vezetést, de több követségi épület, illetve más, a nagyközönség számára az év többi részében zárva tartó helyszín is megnyitja kapuit - tette hozzá.

Kerékpáros túra indul a cseh emlékek nyomában, először csatlakozik a Fővárosi Vízművek Kőbányai medencéje és a BKV Baross kocsiszínje, de látogatható lesz a Magyar Távirati Iroda székháza, a Budapesti Kutatóreaktor vagy számos vidéki lovarda is. Tamási Judit a társrendezvényekről is szólt: a Templomok éjszakája keretében 56 szakrális épület fogad látogatót az esti órákban is, míg Kultúrházak éjjel-nappal címmel művelődési házak szerveznek programokat.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója hozzáfűzte: a múzeumban a rendezvényt összekapcsolják a Szakrális művészetek hetével, valamint az 1. Magyar Tudományfesztivállal is. A múzeum többek között bemutatja a világemlékezet remekeit egybegyűjtő, Memory of the World UNESCO-listán szereplő öt magyar kulturális értéket, de a látogatók az épülő Széchenyi-kiállítás munkálataiba is betekinthetnek.

Mint Kálnoki-Gyöngyössy Márton kultúráért felelős helyettes államtitkár bejelentette, hivatalosan pénteken hirdetik ki a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékét, amelyhez kapcsolódóan a Múzeumkertben a hétvégén több programot is rendeznek. A közönség többek között megkóstolhatja a kunsági birkapörköltet, megcsodálhatja a matyó népművészet hagyományait, vagy megismerkedhet a hazai solymászok munkájával.

A Tájséták sorozatot Szilvácsku Zsolt, a Tájértékkataszter (TÉKA) program vezetője ismertette. Elmondása szerint a települési séták, tájbejárások hagyományát szeretnék megújítani, úgy, hogy a túrák közben a helyi tradíciókkal, legendákkal, mesterségekkel kapcsolatos feladatok várják az érdeklődőket - a Kulturális örökség napjai idején az ország nyolc pontján. Mint Deme Péter, a KÖH munkatársa bejelentette: a BKV nemrég értesítette a szervezőket arról, hogy a hétvégén több járatot is indít a programsorozat látogatói számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár