2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milliomos volt a legmenőbb római kocsihajtó

2010. szeptember 3. 09:12 Discovery News

Usain Bolt futó, Valentino Rossi motorversenyző, vagy éppen Marija Sarapova teniszezőnő reklámszerződései eltörpülnek amellett az összeg mellett, amely egy 2. századi római kocsihajtó markát ütötte - számolt be a nem mindennapi felfedezésről a Lapham's Quarterly magazin.

Peter Struck, a University of Pennsylvania ókortörténésze szerint Gaius Appuleius Diocles „elképesztő összeget”, 35,863,120 sestertiust keresett versenyei során, amelynek egy i.sz. 146-os feljegyzés állított emléket. Diocles, a „legjobb kocsihajtó” Lusitaniában, a mai Portugália és Délnyugat-Spanyolország területén született, s 18 évesen, i.sz. 122-ben kezdte meg fényes karrierjét.

Rómában nem volt gondtalan életük a kocsihajtóknak, a szabadságukat megvásárló rabszolgák ugyanis a Circus Maximusban tartott versenyeken négy kilométeren át, nem mindennapi veszélyeknek voltak kitéve. „Azok közül, akik hét őrült kör után nem borultak fel és nem vesztek oda, a három dobogós helyezett pénzdíjjal térhetett haza” – mondta Struck. A kocsik elé négy, vagy annál is több ló volt befogva, míg a hajtókon bőrsisak, lábszár- és mellvédő, illetve mez volt, s az ostoron kívül egy éles kést is tartottak maguknál, arra az esetre, ha a kocsi felborulna és el kell vágni a gyeplőt. A versenyzők a mai Forma 1-hez hasonlóan „istállókba” tömörültek, a Vörösek, a Zöldek, a Kékek és a Fehérek néztek egymással farkasszemet.

„A csapatokba tömörült hajtókat nagy vállalkozások támogatták, akik a lovakba és a felszerelésekbe komoly pénzeket invesztáltak” – magyarázta a történész. Diocles első versenyét még a Fehérek csapatával nyerte, ahol két évet töltött, majd a nagy rivális Zöldekhez került, de a legnagyobb sikereit a Vörösök színeiben aratta; innen vonult vissza, „42 évesen, 7 hónaposan és 23 naposan.”

Diocles 4257 versenyéből 1462-t nyert meg, 861 alkalommal végzett a második helyen, s ezeken kilenc lovat tett „centenari”-vá (százszoros győztessé), a Pompeius nevű négylábúját pedig kétszázszor hajtotta az első helyre. S habár más versenyzők összességében több diadalt arattak nála – Pompeius Musclosus például 3599 elsőséget gyűjtött –, Diocles volt minden idők leggazdagabb hajtója: Struck számításai szerint a versenyző életében összekalapozott 35,863,120 sestertiusszal Róma egész lakosságának egyévi gabonaellátását lehetett volna megoldani, a fénykorát élő római hadsereg kiadásait pedig két hónapon át tudták volna vele fedezni, amely ma az amerikai erők kéthavi fizetésének, 15 milliárd dollárnak felel meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár