2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vízforrásokat jelezhetnek a Nazca-vonalak

2010. augusztus 31. 10:06

Lehetséges, hogy a Nazca-vonalak a földalatti vízforrások hatalmas térképét jelölik - véli David Johnson amerikai kutató.

A különleges geoglifek a Föld egyik legszárazabb sivatagában készültek, így amikor az amerikai kutató 1995-ben megkezdet vizsgálatait a térségben, hamar egyértelművé vált, hogy a vízellátás nagyon sokat számít mind a mezőgazdaságban, mind pedig az életminőség javításában.

Amikor a helyi vízforrások felmérésébe kezdtek, elég hamar kiderült, hogy a puquios néven ismert ősi vízvezetékek többsége kapcsolatban van a vonalakkal. Johnson szerint a prehispán lakosság valószínűleg nagyon jól ismerhette a térség víztérképét, így a Nazca-vonalak „egyfajta kommunikációs nyelvet jelentenek azzal kapcsolatban, hogy hol találhatók a földalatti kutak és vízerek”. A kutató a vizsgálatok során dekódolta a jeleket: eszerint a trapezoidok kutakat, a körök forrásokat jelölnek, és az alakok is hasonló jelentéssel bírnak; a kolibri csőre például szinte egy kút lehetséges helyére mutat.

Egy nemrég készített dokumentumfilm szerint a Nazca-vonalak gigantikus szabadtéri templomok voltak, melyekben a hívek vízért imádkoztak isteneikhez. A tudósok mai álláspontja szerint a rejtélyes ábrák nem egy időpontban készültek, hanem azokat, a perzselő hőséggel dacolva, nazca munkások számos, egymás utáni generációja “rajzolta” a sivatagba. Ez fontos felismerés, mert az idő előrehaladtával az ábrák jellege fokozatosan megváltozott: míg az első alakzatok istenségeket és állatokat formáztak, utódaik méretben jóval nagyobbakká s geometrikusabbakká váltak.

Készítésük a szakértők elképzelése szerint egyszerű, mindamellett hatékony volt: a rajzok nyomvonalát a munkások facölöpök és pamutkötél segítségével jelölték ki, majd a sivatag mázas köveit az így meghatározott sávban hosszú hetek, hónapok fáradságos munkájával felszedték, s két oldalt felfordítva lerakták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár