2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Továbbra sincs megfejtés a pikt kövek titkára

2010. augusztus 12. 08:47 BBC News

Tovább mélyül a pikt kövek rejtélye: a faragott ábrák egyesek szerint szavakat, míg mások szerint továbbra is dekódolhatatlan szimbólumokat ábrázolnak.

A különleges, egyesek szerint emlékműként szolgáló köveket valószínűleg a piktek faraghatták, akik a 4-8. században éltek a mai Skócia területén. Az exeteri egyetem Rob Lee által vezetett kutatócsoportja korábban több mint 200 ilyen faragott követ vizsgált meg. Ezek elemzésekor egy matematikai mintával vizsgálták a szimbólumokat, és ennek alapján az derült ki, hogy azok a hieroglifákhoz hasonló jelrendszert alkotva meghatározott szavaknak felelnek meg.

Lee először idén áprilisban ismertette a kutatási eredményeket, ám Arnaud Fournet francia nyelvész most komolyan bírálta az eljárást. Szerinte ugyanis a pikt faragványok szimbólumait nem lehet egyenesen megfeleltetni meghatározott szavakkal, mert az jóval lecsökkenti azok értelmezési tartományát. Fournet biztosnak tartja, hogy a szimbólumok jelentenek valamit, de hogy mit, azt egyelőre nem, vagy csak nagyon nehezen lehet dekódolni.

Lee szerint a további elemzések megerősítették a korábbi felvetést, ám ő is úgy véli, hogy a szimbólumok csupán egy nagyon szűk szókincset fednek le, és talán egyfajta listát jelenthetnek, amelyre fontosabb nevek kerülhettek fel - amely indokolná a szavak korlátozott számát. Mindez olyan, mintha az angol nyelvről csak annyit tudnánk, mint amennyit egy éttermi menükártyán olvashatunk – véli a kutató.

Még több részlet a kövekről

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár