2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Művészetek szigete lesz az egykori Renault-gyárból

2010. július 12. 15:02 MTI

A Párizs melletti Seguin-sziget hatvan éven át a Renault-autógyár birodalma volt: az 1992-ben felszámolt telepen épül meg a "művészetek szigete" Jean Nouvel sztárépítész tervei alapján.

A francia főváros délnyugati szélén, a Szajna közepén elterülő 11 hektáros, hajóformájú szigeten, a növényekkel és üvegfelületekkel borított kör alakú épületeket a héten bemutatott makett alapján Michel Desvigne által tervezett kertek fogják körülvenni. A Le Figaro című napilap beszámolója szerint Hauts-de-Seine megye tanácsa egy két teremből álló hangversenyközpontot tervez a sziget közepére: a 800 férőhelyes kisterem mellett lesz egy 3-5 ezer fő befogadására alkalmas nagyobb terem és egy konzervatórium is.

Az épületkomplexumban egy 20 ezer négyzetméter alapterületű kortárs művészeti központ is helyet kap, amelyben a digitális művészeteknek kitüntetett szerep jut majd. A koncerttermek és a művészeti központ között sétálóutcák, üzletek, éttermek, parkok, egy hotel, valamint egy multiplex-mozi is várja majd a párizsiakat.

A makett alapján a sziget egyik oldalán lehetőség lesz az új történelmi múzeum megépítésére is, amelynek a köztársasági elnök javaslata alapján még keresik a helyszínt és a finanszírozást. Boulogne-Billancourt - a város, amelyhez a sziget tartozik - polgármestere azonban már felkérte Jean Nouvelt, hogy tervezze meg a múzeum épületét is, hátha ez segíteni fogja az államfőt a döntés meghozásában.

A beruházásnak még nincs végleges költségvetése. A megye 150 millióra becsüli a költségeket, amelyen belül minden egyes projektet egy magánbefektető és az állam közösen finanszírozna egy vegyesvállalat keretein belül. A művészetek szigetének kialakítása részét képezi Boulogne-Billancourt városrendezésének, amelynek keretében a szigettel szemben több ezer lakás és 18 emeletes irodaház is épül, szintén Jean Nouvel tervezésében. Az átadást 2011-re tervezik.

Egy jelentős dolog még hiányzik ahhoz, hogy a projekt életképessé váljon: a párizsi tömegközlekedés kiépítése a szigetig. A régiófejlesztési tervekben azonban már szerepel egy új metrómegálló a környéken.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár