2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Októberben kaphat új harangokat a Mátyás-templom

2010. július 1. 15:04 MTI

A tervek szerint októberben kaphat három új harangot a Mátyás-templom, s ezzel hatra emelkedik a templom harangjainak száma. Az új harangok a második világháborúban megsemmisült társaik helyére kerülnek a Norvég Alap finanszírozásának köszönhetően - közölte Mátéffy Balázs, a templom múzeumának igazgatója.

A múzeumigazgató megemlítette: az alap 318 ezer eurót ad a beruházáshoz, a fennmaradó 15 százalékos önrészt pedig a fővárosi I. kerületi önkormányzat vállalta át. A harangokat a közbeszerzési eljárás eredményeként a passaui Perner-öntöde készíti el. Mint mondta, a hivatalos nevén Budavári Nagyboldogasszony-templom előtti téren ősszel egy hónapig láthatók lesznek a harangok, melyeket ezután megáldanak, majd felkerülnek a toronyba. A majdani hat harang közül a legnagyobbat és a két legkisebbet készítik el az új beruházás során.

A művelettel azt is sikerül elérni az elképzelések szerint, hogy a toronynak a harangok mozgásából fakadó dinamikus terhelése csökken. A harangokhoz ugyanis velük megegyező súlyú elleningát is felszerelnek a harangszékbe. Így a torony élettartama is nő amellett, hogy "megmarad funkciójában", azaz továbbra is harangozhatnak benne - folytatta.

Mátéffy Balázs arról is beszélt, hogy a budai Várban nemrégiben megtalált barlang nem nyúlik be a templom alá, annak nyugati homlokzata előtt véget ér, ezért a jelenlegi információik szerint nincs közvetlen veszélyben az épület. A templom múzeumigazgatója kiemelte: a kizárólag állami beruházással végzett rekonstrukció külső munkálatai a befejezéshez közelednek. A homlokzat felújítása véget ért, kivéve azt a részt, melyet eddig a harangtorony állványának tartószerkezete takart el, ám ez a felület is közel áll a teljes befejezéshez. Ezenkívül készen van a teljes tetőzet is.

A beruházás mértéke éves szinten mintegy másfél milliárd forint, ám az előző kormányzat a szerződésben foglalt idei összegnek csak a harmadát kívánta folyósítani. Nagy kérdés, hogy a munkálatokat emiatt tudják-e folytatni, az új kormányzat ugyanis eddig nem jelezte az álláspontját ebben ez ügyben - mondta Mátéffy Balázs. Arról is beszélt, hogy a belső rekonstrukciós munkálatok jelenleg a templomhoz csatlakozó karzati termekben zajlanak. A továbbiakban pedig a templomhajó belső munkálatai vannak hátra, ez viszont attól függ, hogy a kivitelező Magyar Építő Zrt.-ből és a Reneszánsz Zrt.-ből álló konzorcium megkapja-e rá időben a pénzt.

A templom ólomüveg ablakainak a kiemelése a felújítás keretében most is folyik, a Szentháromság térre néző rózsaablak például most üres, helyét műanyag lappal fedték el. Mátéffy Balázs utalt arra, hogy a tervek szerint 2012 végére kell befejezni a belső rekonstrukciót, s ennek összhangban kell lennie az építészeti és gépészeti követelményekkel. Ez magában foglalja egyebek mellett a belső fal díszítő festéseinek és figurális freskóinak, valamint az oltárfestményeknek a restaurálását, a Zsolnay-kerámiából álló padlózat cseréjét - kivéve a szentély területén, ahol szeretnék azt megmenteni -, illetve a padok, gyóntatószékek felújítását. Kitért arra, hogy a vasalt tölgyfaajtók restaurálásán külön munkacsoport dolgozik, ezenkívül a templomban található zászlók felújítását textilrestaurátorok végzik.

Lesznek továbbá belső kőrestaurátori munkálatok, valamint ehhez kapcsolódóan a 14. század végéről származó, a mai Magyarország területén egyedüliként megmaradt gótikus kapu domborművét is felújítják majd. A restaurálások azonban nem befolyásolják a Mátyás-templom hitéleti és turisztikai működését - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár