2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges hajóroncsot találtak a Michigan-tóban

2010. június 28. 11:01 MTI

Tökéletesen konzerválódott 112 éves hajóroncsra bukkantak a Michigan-tóban. A 90 méter hosszú, fából készült teherszállító gőzhajó a hideg víz és az áramlásoktól mentes mélység miatt maradhatott épségben.

Az L.R. Doty nevű hajó felfedezése azért is szenzáció, mert ez volt a Nagy-tavakban elsüllyedt legnagyobb fából készült hajó, amelynek sorsa mindezidáig ismeretlen volt - mondta Brendon Baillod, a wisconsini víz alatti régészeti szövetség elnöke.

A hajó 1898 októberében Chicagóból Ontarióba tartott, amikor borzalmas viharba került. Az akkor ötéves acélmerevítéses törzsű gőzösnek az erős szelet és a 9 méteres hullámokat is ki kellett volna bírnia. A Doty azonban az Olive Jeanette kétárbocos szkúnert vontatta. Nem tudni miért, a vontatókötél váratlanul elszakadt és a vitorlás merülni kezdett. A gőzhajó valószínűleg akkor süllyedhetett el, amikor a vitorlás segítségére sietett - magyarázta Baillod. A Doty 17 fős legénysége a hajó két macskájával együtt a tóba veszett, és az idő múlásával a hajó is a feledésbe merült.

A roncs feltételezett helyére először egy Milwaukee-i halász hívta fel a figyelmet 1991-ben, miután a hálója 90 méteres mélységben valamilyen akadályba ütközött. A búvároknak ekkor még nem volt olyan felszerelése, amely lehetővé tette volna a biztonságos merülést. A régészek most egyenes helyzetben, épségben találták meg a roncsot. Ezért valószínűnek tartják, hogy a szerencsétlenül járt legénység maradványai is még a hajón lehetnek, a matrózoknak ugyanis viharban a kazánházban kell meghúzniuk magukat.

A Doty kiemelését nem tervezik, mert a roncs a hideg vízben nagyobb biztonságban van, ráadásul a fából készült törzs levegővel érintkezve néhány év alatt elkorhadna. Az észak-amerikai Nagy-tavak tórendszerben több ezer hajóroncs van a víz alatt, ezekből mintegy 500 roncs lehet olyan, amelyet a búvároknak érdemes lenne megtalálni - mondta Baillod.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár