2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nácizmus áldozataira emlékeztek Ausztriában

2010. május 6. 12:12 MTI

A nácizmus áldozataira emlékeztek az osztrák állami vezetők a parlamentben szerdán, a mauthauseni koncentrációs tábor felszabadításának 65. évfordulóján.

A felső- és az alsóház ünnepi ülésén jelen volt a képviselők és a házelnökök mellett Heinz Fischer államfő, Werner Faymann kormányfő és a kormány többi tagja.

A jobboldali szélsőségesség nem politikai nézet, hanem nyílt támadás az emberi jogok és a demokrácia ellen - hangoztatta ünnepi beszédében Barbara Prammer, a parlament alsóházának elnöke. "Vannak, akik azon a véleményen vannak, hogy ez csupán marginális társadalmi jelenség, s hogy egy demokráciának el kell viselnie ilyen irányzatokat" - mondta, hozzátéve: véleménye szerint ez a jelenség ártatlan színben való feltüntetése volna, ezért elfogadhatatlan.

Prammer hangsúlyozta, hogy az iskoláknak különleges felelősségük van a demokratikus felfogás és az erkölcsi értékek közvetítésében. Felidézte, hogy tavaly fiatalok egy csoportja náci üdvözlésekkel zavart meg egy megemlékezést az egykori ebenseei koncentrációs táborban, a mauthauseni emlékhelyre pedig rasszista feliratot mázoltak. Márciusban pedig heves vitát váltott ki, amikor az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökjelöltje "formabontó" kijelentéseket tett a holokausztról, illetve a holokauszt tagadását tiltó osztrák törvényről.

Az ünnepi ülés vendégeként Wladyslaw Bartoszewski egykori ellenálló, volt lengyel külügyminiszter, az auschwitzi koncentrációs tábor túlélője a történelmi emlékezet fontosságát hangsúlyozta. "A 21. század emberének...mindenekelőtt tiszta lelkiismeretre van szüksége, ez pedig alapvető igazságok nélkül nem lehetséges" - fogalmazott.

Az osztrák törvényhozás 1998 óta minden évben emlékülést tart május 5-én az egyik legnagyobb náci koncentrációs tábor felszabadításának évfordulójára emlékezve. 1938 és 1945 között mintegy 200 ezer embert zártak be a felső-ausztriai lágerbe, s a foglyok több mint fele nem élte túl a megpróbáltatásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár