2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hruscsov nem retusáltatta magát

2010. március 5. 10:52 The Daily Telegraph

A Szovjetunió bukása óta nem rendeztek kiállítást a szovjet vezetőről. A fotóiból készült tárlaton kiderül: Hruscsov volt az első, aki hagyta, hogy realisztikus képek készüljenek róla.

Meglehetősen fotogén alkat volt. Egy saját magát hajtó motorként működött. Bárhogy fotóztam, mindig jól jött ki belőle – mesélte Viktor Akhlomov, a képeivel a moszkvai Manezh fotómúzeumban rendezett kiállításon is szereplő 71 éves orosz fotós, aki az ötvenes és hatvanas években az Izvesztyia számára készített felvételeket a szovjet vezetőről. A Hruscsov és kora címmel 2010. március közepéig látható kiállításon Nyikita Szergejevics Hruscsov (1894-1971) turbulens karakterét elevenítik fel fotódokumentumok segítségével.

A szovjet politikát köztörvényes bűnözők tobzódásának nevező Hruscsov 1953-ban Sztálin halála után lett az SZKP KB első titkára, majd 1958-tól 1964-ig miniszterelnök is. Az SZKP XX. kongresszusának zárt ülésén keresetlen szavakkal ítélte el a sztálini terrort, a személyi kultuszt, s megfogalmazta a harmadik világháború elkerülhetőségének elvét.

Hruscsov a békés egymás mellett élés politikája mellett elköteleződve rendezte a kapcsolatokat Jugoszláviával (1955), kivonta a szovjet csapatokat Ausztriából, és aláírta az osztrák államszerződést (1955. május). Rendezte az NSZK-val való viszonyt, és megszüntette a formális hadiállapotot a Szovjetunió és Japán között. A Varsói Szerződéssel azonban legalizálta a szovjet katonai jelenlétet Közép-Kelet-Európában: az 1956-os magyar forradalom ellen katonai beavatkozással lépett fel.

1959 nyarán az amerikai kereskedelmi és kulturális kiállításon rendezett konyhai vitában leckéztette meg Nixont: az Egyesült Államok technológiai fölényét fitymálva kijelentette, a luxus helyett az érdemi fejlesztésekkel kellene foglalkozni, majd ironikusan visszakérdezett: van-e már olyan amerikai gép, amellyel be lehet tolni a kaját az emberek szájába?

Az 1962-es kubai rakétaválságban történt meghátrálása után két évvel puccsszerűen leváltották, nyugdíjazták és házi őrizetben tartották 1971-ben bekövetkezett haláláig.

Hruscsov molekuláris biológiával foglalkozó unokája szerint a kiállítás kifejezetten kiegyensúlyozott képet ad a szovjet vezetőről. Egy másik unokája szerint pedig a Brezsnyev-éra máig ható rágalomhadjáratot kezdett Hruscsov emléke ellen. A kiállításon kiderül: Hruscsov nem pózolt, az első szovjet vezető volt, aki hagyta, hogy valóban realisztikus képek készüljenek róla.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár