2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megőrzik Kádár születésnapi pohárkészletét

2010. április 14. 17:53 MTI

Nem vesznek el a felszámolás alatt álló salgótarjáni öblösüveggyár muzeális értékű termékei, mert a hitelezői választmány hozzájárult, hogy a készlet múzeumba kerüljön - közölte Balázs Miklós felszámoló.

Salgótarján egyik legrégebbi gyárának elődjét 1893-ban alapították. A 2006 őszétől R-Glass Hungary Kft. néven működő öblösüveggyár felszámolása múlt év szeptemberétől tart, a gyár döntő részében már leállt a termelés. Nógrád megye önkormányzata kérte a felszámolót és a hitelezői választmányt, hogy a megyei múzeum tartós letétbe vehesse a muzeális értékű üvegtermékeket. Mintegy 20 ezer darabból álló gyűjteményről van szó, a kézi gyártású termékek az üveggyár tulajdonában vannak.

A Nógrádi Történeti Múzeum - ipartörténeti gyűjteményén belül - állandó kiállításon mutatja majd be a válogatást a nagyközönségnek. Balogh Zoltán, az intézmény történész-főmuzeológusa korábban elmondta: a gyár mintatermében tárolják a kézi gyártású termékeket az 1950-es évektől napjainkig. Részei a kollekciónak az "állami időszak" darabjai, például a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulójára megrendelt csiszolt váza, ott van az öttusa világbajnokság serlege, vagy a George Bush amerikai elnök magyarországi látogatása alkalmából készült kehely. A gyűjteményben van a Kádár János 60. születésnapjára gyártott pohárkészlet is.

Az utóbbi évek termékei az üdítős-, teás-, söröspoharak, a 2006-os labdarúgó világbajnokság alkalmából készült váza, illetve itt találhatók a Kuvaitba, Szaúd-Arábiába exportált kávés- és teáskészletek is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár