2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékkonferencia Széchenyiről, a katonáról

2010. április 7. 08:44

Széchenyi István (1791-1860) politikus, író, a "legnagyobb magyar" katonai pályafutásáról A katona Széchenyi címmel halálának 150. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát rendez a Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

A tudományos tanácskozáson résztvevő történészek a legújabb kutatásaik tükrében mutatják be Széchenyit, a katonát, akinek a karrierje a hadseregben kezdődött - mondta el Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója, aki A huszártiszt Széchenyi Nápolytól Tolentinóig címmel ad elő a konferencián.

Széchenyi mindig katona akart lenni, pályafutását azonban a körülötte levő besúgói hálózat akadályozta. 17 évesen azonban, amikor a Monarchiát Napóleon seregei veszélyeztették, bevonult a hadseregbe és főhadnagyi rangban részt vett a magyar nemzeti felkelés vezérkarában az 1809-es győri csatában, amelyben a Napóleon vezette francia sereg legyőzte a magyar nemesi felkelőket.

Széchenyi István 1813-ban a szövetségesek oldalán részt vett a lipcsei csatában, amelyet a népek csatájának is neveznek, ez volt a napóleoni háborúk döntő ütközete. 1814-ben a szövetséges haderő oldalán eljutott Párizsig, Napóleont megbuktatták és Elba szigetére száműzték. Széchenyi ekkor visszatért Bécsbe, ahonnan az udvar - magánéleti fordulata miatt - Nápolyba küldte. Amikor Napóleon visszatért a száműzetésből és a nápolyiak hozzá csatlakoztak, Széchenyi is visszatért az osztrák seregbe és az 5. huszárezredben harcolt ellenük Dél-Itáliában - részletezte a történész.

Széchenyi több érdemrendet is kapott vitézségéért, de a hőn vágyott őrnagyi előléptetés elmaradt, ahogy Ács Tibor hadtörténész Katonaként is magyar című könyvében kifejti. Ez visszavezethető politikai kijelentéseire és magyarságának hangoztatására, így 1826-ban végleg leszerelt - foglalta össze Csorba László. A történész összegzése szerint Széchenyi életében a katonaság nagy jelentőségű volt, mert ott vált felnőtté, ott tanulta meg a parancskiadást, a fegyelmet és a stratégiai tervezést.

Ezzel a tanácskozással a Holló József altábornagy vezette Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Széchenyi évforduló legfontosabb konferenciáját rendezi meg - tette hozzá Csorba László.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár