2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rubens-képet ad el Diana hercegnő családja

2010. március 29. 20:18 MTI

Rubens egyik festménye is része lesz annak az árverésnek, amelyet a néhai walesi hercegnő családja műkincsekből rendez, hogy ezzel biztosítsa a nemesi birtok pénzügyi jövőjét.

Az aukciótól összesen 30 millió fontos (8,9 milliárd forint) bevételt várnak. A Spencer család kalapács alá kerülő gyűjteményében értékes bútorok, porcelánok is szerepelnek, de a licit fénypontját minden bizonnyal Rubens és a XVII. századi itáliai mester, Il Guercino egy-egy festménye jelenti majd.

Peter Paul Rubens 1613-1614 körül festhette a csatára készülő parancsnok portréját. A képen látható szakállas férfi szakértők szerint V. Károly császár lehet. A festmény értékét 8-12 millió font (12-18 milliárd forint) közé teszik. Rubens műve több mint kétszáz éve van a Spencer család birtokában. Korábban azt hitték, a flamand mester egyik tanítványa festette, de azóta kiderült, hogy valódi Rubens-képről van szó - számolt be az árverést bonyolító Christie's aukciósház, amelynek egyik vezetője szerint ez a kép az egyik legjelentősebb Rubens-festmény, amely Nagy-Britanniában még magánkézben van.

A Spencer család megválna Il Guercino Dávid király című alkotásától is, ez a festmény Rubensétől eltérően a család londoni rezidenciáját díszítette. Rubensé a família vidéki birtokára került. A barokk mester képéért 5-8 millió fontot (7,5-12 milliárd forint) adhatnak.

Az aukcióra július 6-án kerül sor, a bevételből az Althorp birtok pénzügyi jövőjét akarják biztosítani. A birtok 10 millió fontos (15 milliárd forint) "ráncfelvarráson" esik át, a kezelők ezért döntöttek úgy, hogy értékesítik a családi gyűjteménynek azokat a darabjait, amelyek nem alapvetőek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár