2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Minden uniós országban bevezetnék az Európai Örökség címet

2010. március 10. 12:36 MTI

Az Európai Bizottság legújabb javaslata szerint az Európai Unió minden országában bevezetnék az Európai Örökség címet a kulturális, művészeti, történelmi értékek megőrzésének segítésére.

A világörökség mintájára létrehozandó cím a bizottság közleménye szerint "az európai integrációt, eszméket és történelmet idéző és szimbolizáló helyszínekre hivatott felhívni a figyelmet". "Meggyőződésem, hogy az európai örökség cím segít majd felhívni a polgárok figyelmét a sokfélesége ellenére is közös kulturális örökségünkre, és hozzájárul majd a kulturális turizmus és a kultúrák közötti párbeszéd fellendítéséhez" – hangoztatta Andrulla Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos a javaslatot a testület strasbourgi ülése után bejelentve.

Egy 2006-os uniós kormányközi projekt alapján tizenhét EU-tagországban már működik hasonló program: a rendszer keretében hatvannégy helyszín (köztük négy magyar: az esztergomi királyi palota, a szigetvári vár, a debreceni református kollégium és Nagytemplom és a visegrádi királyi palota) már megkapta az Európai Örökség címet, de ennek odaítélése a tagállamok egyéni döntése alapján történt.

Vasziliu mostani javaslata szerint a 27 tagállam mindegyike évente legfeljebb két-két helyszínt jelölhetne az európai örökség címre. A jelöléseket független szakértőkből álló testület értékelné, amely országonként évente legfeljebb egy helyszínnek ítélhetné oda a címet.

Az Európai Örökség jelenlegi jegyzékében szerepel többek között Robert Schuman francia államférfinek, az EU egyik alapító atyjának lotaringiai háza, valamint a lengyelországi Gdanskban található hajógyártelep, ahol a kontinens újraegyesítésében fontos szerepet játszó Solidarnosc szakszervezet működött. A brüsszeli bizottság a tagországok miniszteri tanácsának és az Európai Parlamentnek is előterjeszti javaslatát jóváhagyásra, a határozat akár már jövőre életbe léphet - vélik Vasziliuék a közlemény szerint.

Az Európai Bizottság oldala

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár