2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Százötven éves a világ legrégebben működő gőzmozdonya

2010. február 16. 20:37 MTI

Százötvenedik "születésnapját" ünnepli idén a világ legrégebben működő gőzmozdonya, a Graz-Köflach Vasúttársaság (GKB) 671-es tehervonat-gőzmozdonya. Szintén másfél évszázaddal ezelőtt helyezték üzembe a Graz és Köflach közti vasútvonalat.

A kettős jubileum alkalmából a GKB képes naptárt és emlékkönyvet ad ki, áprilisban pedig ünnepi különbélyeget jelentetnek meg a postákon. Az év során különleges utazásokkal illetve egy őszi ünneppel is megemlékeznek az évfordulóról.

Bár a 671-es nem a legrégebbi, de a leghosszabb ideje használatban lévő gőzmozdony a világon. Ez a legrégibb vontató gőzmozdony, amelyet soha nem vontak ki a forgalomból, hiszen immár százötven éve képezi részét egy vasúti társaság aktív állományának. Az élő legendát a 29-es sorozat egyik első gépeként 1860-ban építették Bécsben a királyi-császári fennhatóság alatt álló déli vasúttársaságnak.

A gőzmozdony, amely filmeken, festményeken, bélyegeken, gyermekkönyvben és számos fotón is megjelent már, az osztrák gőzmozdony-építési technika fellendülését és fejlődését jelképezi. Aktívabb idejében elsősorban a nyugat-stájerországi területekről érkező szén szállítására vetették be. A vasparipa túlélt egy 1965-ös katasztrófát, amikor Köflachnál átszakadt a töltés, és a gőzmozdonyt a kazánig betemette a sár. A gépet sikerült megtisztítani és megmenteni, ezek után 1970-ig tolatószolgálatot látott el.

Az 1975-ben, főként GKB-dolgozókból alakult Stájerországi Vasútbarátok egyesülete elsősorban ennek az oldtimer gőzmozdonynak szentelte működését. A szervezetnek köszönhető a gőzmozdony fennmaradása, restaurálása és a mai napig tartó nosztalgiautazások megszervezése is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár