2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi emlékpark és kerékpáros hálózat készül Zalában

2010. január 28. 15:41 MTI

A Zalavári Történelmi Emlékpark és a Kis-Balaton térségében kerékpáros hálózat fejlesztése nyert támogatást a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) döntése alapján - közölte a tanács egyik tagja.

Baracskai József elmondta: a balatoni kiemelt üdülőkörzet turisztikai vonzerejének növelésére meghirdetett pályázatból a Zalavári Történelmi Emlékpark fejlesztésére 74 millió forintot nyert, a Termál-völgy - Kis-Balaton kerékpáros és ökoturisztikai hálózatának fejlesztésére pedig 131 millió forintos támogatást biztosítottak.

Zala megye tavaly ünnepelte első írásos említésének ezredik évfordulóját, ehhez kapcsolódóan az egykori székhelyen, Zalaváron kezdődtek meg egy emlékpark kialakításának munkálatai, a fejlesztés révén a látogatók számának 10-15 százalékos növekedésére számítanak. A kerékpáros és ökoturisztikai hálózat kiépítésével Zalakaros és Hévíz térségében alakítanak ki túraútvonalakat és bővítik a szolgáltatásokat.

Mohácsi József országgyűlési képviselő, a Balaton Fejlesztési Tanács tagja a 2011-re befejeződő beruházások részleteiről elmondta: Zalaváron a közel 87 millió forintos teljes költségvetésű fejlesztés révén az egykori Szent Adorján bazilika környezetének rendezését, a milleniumi emlékmű építését, valamint többfunkciós kiállító- és rendezvényhely kialakítását végzik el.

A zalakarosi és hévízi kistérségben 156 millió forintos teljes költségvetésből a természeti és kulturális értékek bemutatását és az ökoturizmus fejlesztését szolgálva két kerékpáros központot hoznak létre. Gyalogos és kerékpáros túraútvonalakat és pihenőhelyeket építenek ki, továbbá családbarát szolgáltatásokat valósítanak meg, továbbá olyan helyek is látogathatóvá válnak a Kis-Balatonnál, amelyek eddig teljesen el voltak zárva a látogatók elől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár