2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A jászkun kapitányok nyomában

2009. szeptember 22. 14:21 MTI

A jászkun kapitányok nyomában címmel a kulturális turizmus egy új termékének megvalósítása kezdődött el Jász-Nagykun-Szolnok megyében; az építési munkákkal kapcsolatos első szerződést hétfőn írták alá a megyeházán.

A projekt lényege, hogy a megyére jellemző gazdag jász és kun emlékanyagra alapozva korszerű infrastruktúrával, magas színvonalú szolgáltatásokkal rendelkező komplex turisztikai attrakciót hozzanak létre. Ehhez a jászkun kapitány téma olyan történeti hátteret biztosít, amely lehetővé teszi, hogy szinte minden megyei település, kistérség megtalálja benne saját kapcsolódási pontját. Összesen tizenhárom településen lesz kisebb-nagyobb turisztikai célú fejlesztés.

A tematikus túraútvonal elképzelése két kör után kapta meg a szükséges támogatást a regionális fejlesztési tanácstól, a beruházás 600 millió forint összértékű és 2010 decemberében zárul - jelentette be Búsi Lajos, a projektgazda megyei közgyűlés alelnöke a szolnoki Damjanich múzeumban tartott hivatalos nyitórendezvényen. Mint elhangzott, ha a projektet sikerül valóra váltani, olyan egyedi termékkel gazdagodik majd a megye kulturális turizmusának palettája, amitől a gazdasági versenyképesség növelése is remélhető.

Fésüs László, az irányító hatóság, a regionális fejlesztési ügynökség vezetője elmondta: a példaértékű projekt az elsők között részesült európai uniós anyagi forrásokból a regionális fejlesztési tanácstól. Ígéretet tett arra, hogy késedelmes kifizetések nem fogják a munkák befejezési határidejét meghosszabbítani.

A fejlesztés két alappillére közül az egyik a megye nyolc tagmúzeumának és a kapcsolódó öt település múzeumának, tájházának rekonstrukciója, míg a másik Szolnokon, Jászberényben és Karcagon egy-egy látogatóközpont kialakítása. Ezen túlmenően a technikai fejlesztések sorát - többnyelvű digitális tárlatvezetés, érintőképernyős információs terminálok, valamint kedvezményeket biztosító mágneskártyás beléptető rendszer kiépítése - valósítják meg.

A tematikus út a szolnoki Damjanich János Múzeumban kialakítandó látványteremből indul. A közgyűjtemény falai között megvalósuló nagyszabású kiállítás az egyedülálló jász és kun emlékanyagot együttesen mutatja be időbeli tagolással. A másik két látogatóközpont a jász és a nagykun térségbe "érkezést" segíti elő. A tervek szerint hagyományos és a megye múzeumaira még nem jellemző újszerű szolgáltatások sorát - speciális interaktív programok, kerékpárkölcsönzés és ajándékbolt - is megteremtik, hogy a turista számára igazi élményt jelentsen a barangolás a jászkun kapitányok nyomában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár