2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Időláda Cervantes szobra alatt

2010. január 18. 15:02 MTI

Csaknem kétszáz éves "időkapszula" került elő a földből egy madridi Cervantes-szobor közelében végzett talajmunka során.

A munkások egy belvárosi útépítésen dolgoztak a parlament közelében, amikor az 1834-ben készült Miguel de Cervantes, a Don Quijote szerzője feliratú szobornál a földet megmozgatva rábukkantak a lepecsételt ólomládikára. A ládika a Don Quijote de la Mancha 1819-es kiadásának több példányát konzerválta. A spanyol főváros most új időkapszulát kíván elhelyezni a lelet helyén, benne a jövő nemzedékeknek címzett friss küldeménnyel.



A tartóban nem csupán Cervantes (1547-1616) könyvének öt példányát helyezték el. Volt benne egy 1834-es újságba kötött naptár, több korabeli útikalauz, valamint egy életrajz egy spanyol gerilláról, aki Bonaparte Napóleon megszálló serege ellen küzdött. A korra jellemző tárgyak között volt továbbá II. Izabella spanyol királynő kislánykori képe és annak a gazdag polgárnak a portréja, aki a szoborállítást finanszírozta, valamint egy vászonba kötött kézirat és több apró szelence is, amelyet még nem nyitottak ki, nehogy megsérüljenek - közölte a sajtóval José Luis Martinez-Almeida, a madridi tartományi kormány kulturális örökségi felelőse.

Az ólomládában elhelyezett tárgyak igen jó állapotban maradtak fenn, nem csupán a jó szigetelés eredményeként, hanem azért is, mert feltehetően vegyi tartósítást is kaptak. Martinez-Almeida közölte, hogy a lelet anyagát hamarosan kiállításon mutatják be.

Az 1834-ben felállított emlékmű, amely alatt az alapozáskor helyezték el a jövőnek szóló üzenetet, az első olyan madridi köztéri szobor volt, amely nem a királyi család vagy a kormány egy tagját, avagy a hadsereg egy tábornokát örökítette meg. A madridi hatóságok új időkapszulájába a jelenkori Madridról szóló anyagokat és a mai Cervantes-kultusszal kapcsolatos emlékeket tesznek. A tartományi vezetők javaslatokat kértek a madridiaktól arra, hogy pontosan miket küldjenek a jövőbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár