2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bozóttűz mutatta meg az újkőkori erőd helyét

2010. január 7. 18:36 MTI

Stonehenge-nél is idősebb lehet az a kőépítmény, amelyet egy tűzvész után fedeztek fel a lápvidéken az angliai North York Moors nemzeti parkban.

Miután a bozóttűz elpusztította a növényzetet a lápvidék 25 hektáros területén, az English Heritage örökségvédelmi szervezet légi felvételeket készíttetett. A fotókon prehistorikus építmény, kövekkel elkerített terület látható, valamint több kőhalom is kirajzolódik.

Az eddig háborítatlan területet a skótfajd (Lagopus lagopus scoticus) élőhelyének tartották, és keveset tudtak arról, hogy mit is rejt a növényzet. "Nehéz megmondani, hogy mi volt az újkőkori építmény rendeltetése" - közölte David MacLeod, az English Heritage vezető kutatója, aki szerint ki lehet zárni, hogy rituális célokból emelték volna, inkább temető lehetett a körzetben.

Az újkőkor i.e. 4000-től i.e. 2500-ig tartott; ezalatt a brit szigetek lakossága megnőtt, kialakult a földművelés, és a korai farmerek elkezdték irtani a növényzetet a lápvidéken. Hitvilágukról, szokásaikról keveset lehet tudni. Graham Lee, a North York Moors Nemzeti Park régésze szerint nehéz meghatározni az építmény korát. "Négyezer-ötszáz éves lehet, vagy még régebbi, akár Stonehenge-nél korábban is emelhették" - magyarázta Lee, hozzátéve, hogy a helyszínen bronzkori tevékenység nyomait is felfedezték. A kövek némelyikét pedig a 20. században mozdították el a helyükről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár