2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szórakozva tanulhatunk a Reneszánsz Élménybirtokon

2009. december 10. 08:15

A jövő tavasszal megnyíló bikali Reneszánsz Élménybirtok, mint hazánk egyetlen - és Európában is ritkaságnak számító - középkori tematikus parkja elsődlegesen a szórakozást és élményszintű kikapcsolódást tűzte zászlajára. Emellett azonban igen nagy hangsúlyt fordít az oktatásra, amelyre egy Magyarországon szintén egyedülálló módon olyan átfogó oktatási programot dolgozott ki, ami az általános- és középiskoláktól, a felsőoktatáson át egészen a felnőttoktatásig minden képzési szintet érint.

Miután hazánkban is bevezették a kompetencia alapú oktatást, az iskoláknak lehetőségük nyílik arra, hogy a tanterv egy részét külső helyszínen valósítsák meg. Erre nyújt kiváló alkalmat a hamarosan megnyíló Reneszánsz Élménybirtok, hiszen a diákok hiteles környezetben, szórakozva sajátíthatják el azokat a gyakorlati kompetenciákat, amiket egyébként csak a tankönyvben látnak - áll a helyszín sajtóközleményében.

„Mivel a Reneszánsz Élménybirtok egy igen összetett tematikus park lesz, így az oktatás számos területén tudunk alternatívákat nyújtani. Hiszen el lehet majd hozni hozzánk a gyerekeket történelem-, környezetismeret-, irodalom-, dramaturgia-, kézműves- és még megannyi órára. Ennek megvalósításában egyrészt az idelátogató csoport tanára, másfelől pedig az Élménybirtok szakemberei segítenek; összehangolják a tananyag adott részét azzal, amit az élményparkban hozzá lehet tenni a tanulnivalókhoz.

Általános- és középiskolás szinten már kidolgoztunk komplett terveket, amelyek alapján projekt napokat szerveztünk. Ez lényegében annyit tesz, hogy próbanapokat tartottunk, és leteszteltük: várhatóan hogyan néz majd ki az Élménybirtokon az oktatás. Erről videoanyagot készítettünk, és eljuttattuk számos iskolának. A visszajelzések számunkra is meglepőek voltak, hiszen sokkal többen szeretnének részt venni a programban, mint amennyire számítottunk”
– mondja Kollár László, a Reneszánsz Élménybirtok tulajdonosa.

A három megye határán fekvő tematikus park azáltal, hogy az oktatási rendszerben bevezetésre kerülő új módszernek helyszínt biztosít, az oktatási intézmények számára új perspektívát, lehetőséget nyit a kompetencia alapú oktatás megvalósításának, az új tanulásszervezési módszerek hatékonyabb alkalmazásának. Az oktatási projekteknek az Élménybirtokon történő megvalósítása országosan is modell értékű példája lehet az üzleti szféra és a közoktatás együttműködésének.

„A kihelyezett tanórákon túl (amelyek elsősorban az általános- és középiskolásokat célozza meg), a felső- és a felnőttoktatás, valamint a nem szakrendszerű oktatás, szakmai gyakorlat és szakági képzés területeire is kiterjed a programunk. Megállapodást kötöttünk a Pécsi Tudományegyetemmel és a szekszárdi főiskolával, aminek köszönhetően a későbbiekben az Élménybirtokon, valamint a hozzá tartozó Puchner Kastélyszállóban szakmai gyakorlatot biztosítunk a diákoknak.

A megyei munkaügyi központhoz is hasonló megállapodás köt, melynek értelmében a munkanélküliek képzésében aktívan részt veszünk oly módon, hogy bizonyos területeken gyakorlatot biztosítunk a munkaügyi központ által szervezett átképzésekhez. Ennek keretében egy teljesen új, szállodai animátor képzés is elindult, ami egyedülálló az országban. Az első, 20 fős csoport hamarosan végez, és nagyon jók a tapasztalataink, a résztvevők visszajelzései alapján egy teljesen új életpálya nyílt meg előttük a képzés által. A csoportból 5-6 főt alkalmazni is fogunk az Élménybirtokon vagy a kastélyszállóban”
- teszi hozzá Kollár László.

Az oktatási program várhatóan 2010 tavaszán fog elindulni teljes mértékben, egy időben az Élménybirtok megnyitásával. Ám addig sem tétlenkednek. A Reneszánsz Élménybirtok ugyanis az oktatás, képzés területén túlmutatva szintén kiemelt hangsúlyt kíván fektetni a tehetségkutatásra és gondozásra. Janus Pannonius szellemében tehetségkutató és gondozó versenysorozatot rendeznek a magyarországi és a határon túli magyar oktatási intézmények részére „Pannonia dicsérete” címmel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár