2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori város épül Bikalon

2009. június 15. 14:47

Az ország legnagyobb turisztikai beruházása keretében a Pécstől 50 kilométerre lévő Bikalon 2010 tavaszán reneszánsz tematikus park nyílik. A Magyarország leghátrányosabb kistérségében megvalósuló élménykörút négy Baranya megyei települést érint.

A kezdeményezés támogatási szerződését Márton György, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (DDRFÜ) igazgatója és Hargitai János, a megyei közgyűlés elnöke pénteken, Bikalon írta alá Danuta Hübner, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa és Varga István gazdasági miniszter jelenlétében.

A Baranyai Élménykörút projektben 1,7 milliárd forint európai uniós támogatással 2010-re erdei kerékpárút épül Pécs, Orfű és Abaliget között, reneszánsz élménybirtokot alakítanak ki Bikalon, “Rejtőzködő Borfalu” épül Mecseknádasdon, kajak-kenuzáshoz, vitorlázáshoz és egyebek mellett szörfözéshez alkalmas víziturisztikai-központot hoznak létre Orfűn - mondta el Feigli Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke az aláírást követően.

Kollár László, a bikali élménybirtok tulajdonosa szerint "komoly erőfeszítéseket kell tennünk, hiszen Magyarország leghátrányosabb kistérségében kell megfelelnünk az EU-s elvárásoknak. A mögöttünk álló bő egy év - amióta az építkezés zajlik - azonban igazolta, hogy ezt össze tudjuk hangolni. Az EU nyújtotta támogatásra már a munkálatok elindulása óta számítunk, és nagy öröm számunkra, hogy mától ez biztosítva lesz. A Reneszánsz Élménybirtok első ütemének úgy 80%-a készült el eddig. 2010 tavaszától várjuk a közönséget, azonban az Élménybirtok szomszédságában található Puchner Kastélyszálló vendégei már bő egy hónap múlva részt vehetnek az úgynevezett főpróbákon, amelyeken egy kis ízelítőt kaphatnak a Reneszánsz Élménybirtok kínálatából”.

A Baranyai élménykörút Magyarország jelenlegi legnagyobb költségvetésű önkormányzati és civil kezdeményezésű turisztikai programja, amely 135 új munkahelyet teremt, hozzájárul a megye turisztikai vonzerejének növeléséhez, a térség lakói és vállalkozói pedig közvetlen haszonélvezői lehetnek a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program generálta idegenforgalomnak.

A DDRFÜ 2007/2008-ban 20 pályázat meghirdetésével, 18 kiemelt projekt támogatásával 110 milliárd forint forrás felhasználását tette lehetővé. Ezen összeg több mint fele az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-dunántúli Regionális Operatív Programja keretösszegének és 250 beruházás megvalósulását jelentette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár