2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Georgiává válna Grúzia

2009. december 3. 14:21 MTI

Diplomáciai kampányba kezdett a tbiliszi kormány annak érdekében, hogy a dél-kaukázusi országot - bizonyos nyelveken - ne nevezzék többé Grúziának.

A BNS balti hírügynökség jelentése szerint Tbiliszi azzal a kéréssel fordult Litvániához, hogy ne használja többé az orosz nyelvből eredő, hagyományos Gruzija elnevezést, helyette mostantól mint Georgiát említse az országot.

Grigol Vasadze külügyminiszter a hírügynökségnek megerősítette az ország elnevezésének lecserélésére célzó kezdeményezést. "Igen, ezt kértük. A Grúzia elnevezés nem illik országunkra" - idézte a tbiliszi diplomácia vezetőjének szavait a BNS. Az ország neve számos nyelven az oroszból eredő Grúzia valamely változataként hangzik.

Grúzia a 19. század elejétől a cári orosz birodalom része volt. Az oroszországi bolsevik forradalmat követően kikiáltott függetlensége azonban alig három évig tartott. Egy felkelés nyomán a bolsevikok Grúziában is megszerezték a hatalmat, s 1921. február 25-én kikiáltották a Grúz Szovjet Szocialista Köztársaságot. Függetlenségre Grúzia hetven évvel később, 1991-ben tett újra szert a kommunista vezetésű Szovjetunió szétesésének folyamatában.

Két régiója, Abházia és Dél-Oszétia a 90-es évek elején véres háborúban elszakadt Grúziától, és orosz befolyás alá került. Tbiliszi viszonya fokozatosan egyre feszültebbé vált Moszkvával, s a helyzet csak tovább romlott azóta, hogy a grúz vezetés szakadár régióinak visszafoglalásáért vesztes háborúba bocsátkozott Oroszországgal, amely a harcok után hivatalosan is elismerte Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár