2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálják a Székely Nemzeti Múzeum fényképtárát

2009. december 2. 14:51 MTI

Megkezdődött a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum fényképtárának digitalizálása, a jóval több mint 10 ezer fotót számláló, különböző hordozókon lévő fotótéka tartalmából 300 kép már megtekinthető az intézmény honlapján.

A Transindex című romániai magyar portál közlése szerint a múzeum fényképtára tartalmának túlnyomó része - a feldolgozottság hiányában - eddig a munkatársak számára is hozzáférhetetlen volt. A Szülőföld Alaptól pályázat útján elnyert pénzből megvásárolt különleges szkenner hatalmas lendületet adott a feldolgozásnak - mondta Gazda Enikő néprajzkutató-muzeológus, aki kollégájával, Kinda Istvánnal végzi a munkát. Rengeteg üvegnegatív és több ezer filmcsík vár "beolvasásra", eddig 5000 filmkocka szkennelését végezték el a múzeum munkatársai.

A nagy volumenű anyag feldolgozásán túl legnagyobb gondot a fotók azonosítása jelenti, eddig ugyanis mindössze egyszer történt próbálkozás az állomány feldolgozására. Fóris Pálnak a hetvenes évek elején megjelent, ezer fotót katalogizáló fényképtára csak egy kis részét jelenti a múzeum gyűjteményének, amely a 19. század végén készült fotókat és a 20. század elejének híres sepsiszentgyörgyi fotográfusa, Gere István gyűjteményét is magában foglalja.

Eddig elsősorban az építészet és a különböző mesterségek tárgykörében készült fotókat igyekeztek feldolgozni, mivel elsősorban ezeket keresik a múzeumban.

Fotótéka

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár