2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szobrot állítanának Ceausescunak

2009. november 20. 11:01 MTI

Romániában márvány mellszobrot akarnak állítani Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátornak, akit csaknem húsz évvel ezelőtt végeztek ki.

Az alkotás a talapzattal együtt 3-4 méter magas. Az ötletgazda Emil Barbulescu, Ceausescu egyik unokája, aki a diktátor szülővárosának, pontosabban Scornicesti önkormányzatának javasolta a szobor felállítását. A városi tanács már jóvá is hagyta a tervet, amelynek kivitelezéséhez még a román művelődési minisztérium beleegyezése is szükséges. A kezdeményező reméli, hogy nem lesznek ellenzői a tervnek, hiszen szerinte Ceausescu a román történelem része, akit sokan hősnek tekintenek.

A scornicestiek decemberben, a volt diktátor halálának évfordulóján, vagy január 26-án, Ceausescu születésnapján szeretnék leleplezni a szobrot.

Scornicestiben nem csak Ceausescu rokonai éreznek nosztalgiát az egykori diktátor nevéhez fűződő korszak után. A település polgármestere, Constantin Nedelea szerint Ceausescu megérdemli a szobrot, amelyet a város központjában vagy a polgármesteri hivatal előtt akarnak elhelyezni. Az elöljáró a szoborállítás mellett azzal érvel, hogy Ceausescu a városban született, és sokat tett érte. A várossá nyilvánítást kizárólag Ceausescunak köszönheti Scornicesti, a néhai román vezető elsődleges feladatnak tekintette szülőfaluja várossá fejlesztését.

A település lakói közül is sokan elismerően nyilatkoznak a Romániát majdnem negyedszázadig vaskézzel irányító "Kárpátok Géniuszáról". "Jó ötletnek tartom a szoborállítást, hiszen évtizedekig vezette az országot, és akkor jól ment a soruk az embereknek" - véli a Ceausescu kivégzésekor még meg sem született, 18 éves Florentina Ivan. A 39 éves Vasilica Ciobanu szerint "Ceausescu elvtárs nagy ember volt, mindenkinek munkát biztosított, és csak jót tett, ezért jár neki a szobor".

A románok Ceausescu iránti nosztalgiáját egy közelmúltban közzétett felmérés is kimutatta. Eszerint a románok egyharmada úgy véli, hogy Ceausescu több jót tett Romániának, mint rosszat, több mint felük pedig úgy értékeli, hogy egyformán tett jót és rosszat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár