2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiszárad a Bözödi-tó

2009. november 10. 10:05

Aki korábban már járt a Bözödi-tónál (Bözödújfalusi-víztároló, románul Lacul Bezid) - amelynek fenekén Bözödújfalu nyugszik, és árulkodik a romániai diktatúra falupusztítási törekvéseiről, illetve eredményéről -, és most ismét arra látogat, meglepetéssel tapasztalhatja: visszahúzódott a vízszint - számolt be róla a Vásárhelyi Hírlap.

Ott, ahol korábban még víz lepte el a földet, már be lehet sétálni, hiszen a víz egyre beljebb húzódik. Már csónak sem kell ahhoz, hogy a húsz évvel ezelőtti szomorú események szimbólumává vált, vízből kikandikáló templomtornyot közelről meg lehessen szemlélni - írta a lap.

Erdőszentgyörgy katolikus plébánosa, Ferencz István szerint két okból csökkent az állóvíz szintje. Egyrészt, mert az idei nyár szokatlanul száraz volt, másrészt, mert minden ősszel leengedik a tó vizét, hiszen éppen ez a rendeltetése a gyűjtőtónak, hogy szabályozza a vízhozamot, és megelőzzön egy esetleges árvizet.

Ferencz István elmondta, tíz éve még alkalma volt a karzatot is lefotózni, ma már ennek hűlt helye. A víz és a vandalizmus a templomot sem kímélte. Korábban az épület cserepeit potom áron értékesítették, a falakra, a környéken kempingezők és halászók grafittiztek: nevüket, dátumokat véstek bele. Egyesek tudni vélték, hogy az egyház kincsei aranypénzekben a templom falaiban vannak elrejtve. Megpróbálták kivájni, természetesen, sikertelenül. „Szegény egyház volt, a falubeliek sem voltak különösen módosak, mezőgazdaságból keresték meg a betevőjüket” – mondta a katolikus plébános.

Tovább a teljes cikkhez

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár