2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A 20. század vizuális emlékezete

2009. november 5. 14:22

A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) együttműködésében 597 archív filmhíradó került fel az internetre: az igényes, és könnyedén használható adatbázisban témák, helyek és egyes emberek szerint is kereshetünk az 1931 és 1943 közötti anyagokban.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum 2005-ben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával digitalizálta gyűjteményének egy részét. 115 játékfilm mellett az 1931-es első hangos filmhíradótól kezdve 1943-ig 597 darab filmhíradót digitalizáltak a szakemberek. A digitális kópiák ezután a NAVA különgyűjteményébe kerültek.



A NAVA aztán tavaly, a 77 filmajándék elnevezésű akció sikere nyomán határozta el, hogy a Filmarchívumban őrzött és felújított filmhíradókat is hasonló, felhasználóbarát módon tegyék elérhetővé. Mindez mostanra sikerült is: a tegnap elindított oldalon látható tudósításokat témák, emberek, és helyek szerint csoportosították, illetve a videók beágyazhatók, és a közösségi oldalak (iwiw, facebook, twitter) felé is könnyen elküldhetők. Az anyagot szakértő történészek címkézték fel és kategorizálták, ám azokat a nagyközönség is szabadon kommentálhatja, kulcsszavazhatja, rendezheti. Az egyes videókhoz az azokban elhangzó szöveg átiratát is csatolták.



A hírfolyam 5183 darabja szédítően aprólékos képet nyújt a 20. század történelmi fordulatokban leggazdagabb egyik korszakáról. A korabeli közélet reprezentatív eseményei mellett szinte kézzelfogható közelségbe kerülnek a nézőkhöz a békeidők mindennapjai is. Bár a bejátszásokban feltűnik az utca embere, egy-egy hétköznapi hős, a bulvárhírek főszereplői már akkor is filmsztárok, sportolók, művészek vagy éppen újszülött oroszlánbébik voltak. A korszak második felében egyre több a politikus, uralkodó, arisztokrata és katona a hírekben.



Ahogyan az idő előrehaladtával ritkulnak a nemzetek közötti barátságos labdarúgó-mérkőzéseken forgatott tudósítások, úgy nyernek teret a légvédelmi gyakorlatokról, hadászati fejlesztésekről szóló beszámolók, amelyeket később a világháború nemzetközi frontjairól érkező jelentések váltanak fel. A súlyos történelmi eseményeket kísérő színes hírek mindeközben bepillantást engednek az előkelő, ám zajedzett magyar rendőrkutyák és rendőrlovak életébe, figyelemmel kísérhetjük a magyar-japán jégkorongmeccs izgalmait és Lillian Harvey budapesti látogatását, de értesülhetünk gróf Apponyi Albert temetéséről, valamint az angol királyné unokahúgának esküvőjéről Abel Smith gárdakapitánnyal is.

Az oldal alján egy hármas toplista is segíti a tájékozódást, amelyben a legnézettebb sportvideók listáját többek a Ferencváros és a Lazio közti 1937 októberi meccs vezeti; míg a kulturális szekcióban az Atlanti-óceán egyik viharának bemutatása volt a legérdekesebb a nézők számára.



A NAVA közleménye szerint „Mi, a Neumann-nál abban hiszünk, hogy múltunk dokumentumai a jelen kultúrájának építőkövei olvashatjuk az intézmény közleményében. A kulturális építkezés pedig akkor sikeres, ha mindenki hozzáfér az építőelemekhez és ha élénk, tényszerű párbeszéd alakul ki az értelmezések között. Vannak, akik szerint ezek a dokumentumok hamisak, torzítják a valóságot. Szerintünk minden ilyen dokumentum reprezentáció. Nem lehet független a kortól, amelyben született. És nem független a közreadó szándékától sem. A filmhíradó nem olvasható tankönyvként, inkább lenyomatát adja a kornak.



Mint archívum nem tehetünk mást: megőrizzük, ami ránk maradt. Közben pedig lehetőséget biztosítunk az utódoknak arra, hogy értékeljék mindazt, amit mondani akartak magukról az elődök. Egy archívum nem ítélkezik. Értéket csak abban képvisel, hogy rábízza-e a tudást a kulturális közösségre. Mi emellett döntöttünk. Éljenek vele boldogan és felelősen!”


Filmhíradók Online

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár