2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar hét Kairóban

2009. november 1. 13:19 MTI

Magyar hetet rendeznek hétfőtől az egyiptomi fővárosban: a november 10-ig tartó programsorozat keretében régészeti kiállítással, tudományos konferenciával, filmekkel és Örkény István Macskajáték című darabjának színrevitelével mutatják be a hazai kultúrát és tudományt. Egy kiállítás-megnyitón pénteken a tervek szerint Hiller István kulturális miniszter is részt vesz.

Az eseményt hétfőn filmvetítéssel vezetik fel: a Redl ezredes, a Sorstalanság és a Csocsó szerepel a programban, a film nyelvén kívánnak áttekintést nyújtani a 20. századi magyar történelemről, az Osztrák-Magyar Monarchiától a II. világháborún át a Rákosi korszakig - mondta Zimonyi István, a rendezvényt tető alá hozó kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatója.

A programsorozat keretében november 5-én a kairói Régészeti Hivatalban nemzetközi konferenciát tartanak a magyar egyiptológiáról; a középpontban a magyar régészek thébai ásatásai állnak majd. Az eseményt Záhi Havvász (Zahi Hawass), az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője és Török László akadémikus nyitják meg. A vendéglátók, valamint osztrák, amerikai, német és lengyel tudósok mellett Bács Tamás, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetője, Schreiber Gábor, az ELTE adjunktusa, és Fábián Zoltán, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa tart előadást. Mindhárman ásatási engedéllyel dolgoznak az ókori thébai lelőhelyen, ott, ahol Kákosy László negyedszázada felújította a helyszíni munkákat II. Ramszesz fáraó hivatalnokának, Dzsehutimesznek a sírján - hangsúlyozta Zimonyi István.

Szintén csütörtökön az Al-Azhar Egyetem parkjában a Sebő együttes lép fel; a középkori tekerőlant muzsikán át Bartók és Kodály népdalgyűjtésén keresztül a legismertebb magyar költők, Balassi Bálint, Weöres Sándor, József Attila és Varró Dániel megzenésített verseit hallhatja a közönség.

Az Egyiptomi Múzeumban, amely a világ egyik leglátogatottabb múzeuma, Magyar ásatások a thébai nekropoliszban; Az egyiptomi terepmunka 102 évének megünneplése címmel pénteken nyílik kiállítás a hazai egyiptológusok leleteiből. Az eseményen a tervek szerint részt vesz Hiller István kulturális miniszter is.

Az ELTE Arab tanszékének professzora, Fodor Sándor a tanácsosi hivatalban november 8-án a kuvaiti múzeumban őrzött, és gazdagon díszített kéziratos papírtekercsről fog értekezni az iszlám kalligráfia témaköréről. Ugyancsak a hivatalban Kőfalvi Vidor fotóművész kiállítása lesz látható a magyarországi iszlám építészetről, benne a budai törökfürdőkről, a pécsi dzsámiról, az egri minaretről, és Gül Baba türbéjéről.

November 7-én szombaton a Nádor Quartet a kairói Operaházban lép fel, műsorukban Mozart, Haydn, Schubert és Ravel művei szerepelnek. Az Amerikai Egyetem Keleti Termében Pavlovits Dávid gitárművész ad koncertet, majd a kairói városháza dísztermében Örkény István Macskajáték című, arabra korábban már lefordított színdarabját adja elő az alexandriai Lighthouse színtársulat.

A Magyar hét zárónapján, november 10-én magyar világpremierrel kezdődik a Kairói Nemzetközi Filmfesztivál, amely november 28-ig tart. Pacskovszky József A vágyakozás napjai című, most elkészült játékfilmje a nagydíjért, az Arany Piramisért száll versenybe. A film főszereplői: a francia Catherine Wilkening, Schevcsik Orsolya és László Zsolt. A fesztiválon a digitális filmek versenyébe Zsigmond Dezső Boszorkánykör című munkáját nevezték, míg az információs vetítésen Goda Krisztina Kaméleon és Fonyó Gergely Made in Hungaria című alkotása vesz részt - mondta végül a kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár