2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kűrosz agyaghengerét követeli Irán

2009. október 12. 15:17

Irán megszakít minden diplomáciai kapcsolatot a British Múzeummal, amíg az intézmény nem adja kölcsön nekik Kűrosz agyaghengerét - jelentette be a teheráni állami televízió.

A híres, i.e. 539-530 között keletkezett henger a politikai propaganda egyik leghíresebb példája: bár Iránban, sőt egyesek még az ENSZ-ben is az emberi jogok legelső nyilatkozataként tisztelik, a valóságban egy elnyomó zsarnok brutális tetteinek dokumentuma.

A British Múzeum 2008 júniusában jelentette be, hogy az eredeti agyaghengert, amely a perzsa nemzeti büszkeség szimbóluma lett, kölcsönadja Teheránnak. Erre azonban még nem került sor: a londoni intézmény szerint a henger abban a pillanatban elindulhat Teheránban, mihelyst ott elég stabillá válik a politikai helyzet.

Az iráni kulturális örökségi hivatal alelnöke, Hamid Baqaei azonban nem hisz a bejelentésben, és szerinte az intézmény csak kifogásokat keres. Így mostantól a tekercs megérkeztéig minden régészeti, kutatási és tudományos együttműködést leállítanak.

A helyzet kísértetiesen emlékeztet az egyiptomi-francia vitára: Záhi Havvász az ország főrégésze ugyanis pár nappal ezelőtt szintén hasonlóképp állította ultimátum elé a Louvre vezetését. A vita azonban mostanra rendeződni látszik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár