2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Plágium helyett Shakespeare-t találtak

2009. október 15. 09:32 Times Online, The Daily Telegraph

Shakespeare munkáinak egyik szakértője a Bárd ismeretlen darabját azonosította egy plagizálásokat kereső szoftverrel: a III. Edvárdról szóló darab Thomas Kyd, a kor egy másik jeles szerzője együttműködésével íródhatott.

Sir Brian Vickers, a Londoni Egyetem Angol Tanulmányok Intézetének kutatója Shakespeare korai munkáival hasonlította össze az 1596-ban névtelenül kiadott, III. Edvárd király uralkodása (The Reign of King Edward III) című darabot. A végeredmény szerinte egyértelmű: a remekművet a Bárd Thomas Kyddel együtt írhatta.

A kutató az eljáráshoz a Pl@giarism nevű szoftvert használta, amelyet eredetileg a diákok dolgozatainak elemzésére, és az esetleges csalások és plagizálások kiszűrésére fejlesztettek ki. Vickers azonban "irodalmi ujjlenyomatokat" keresett, azaz egyező szóösszetételeket elemzett a kor darabjaiban.

A kutató szerint különböző szerzők darabjainak összevetésekor maximum 10-20 ilyen egyezésre bukkanhatunk, ám jelen esetben nagyjából 200-at fedezett fel. Szintén 200 hasonló szókapcsolatot találtak Thomas Kyd darabjaival. Vickers szerint ez nagyszerű, hiszen eddig nem lehetett megállapítani, hogy melyik verseket írta Shakespeare, és melyeket Kyd; most azonban nyíltan látszik a különbség a két szerző között.

A kutatók Shakespeare szerzőségét jelen darab esetében egészen az 1990-es évek végéig határozottan elutasították, ám a III. Edvárd király uralkodása ennek ellenére bekerült a Bárd összes darabját tartalmazó kiadásba.

A többi kutató egyelőre szkeptikus, hiszen szerintük ezek a szoftverek még nem érték el azt a szintet, ahol ennyire nyíltan igazolni lehetne egy ilyen teóriát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár