2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Shakespeare-lázban égnek az angolok

2009. március 10. 11:05 BBC News, The Daily Telegraph, MTI

A Shakespeare életében készült egyetlen fennmaradt portrét mutatták be hétfőn Londonban. A festmény vélhetően hat évvel a költő halála előtt, 1610-ben, a híres drámaíró 46 éves korában készült el. A felfedezés mellett a szerző elveszett műveiről, valódi identitásáról és nemrég előkerült színházáról is szó esett az elmúlt napokban.

A portré eddig egy művészetgondozó családjának tulajdonában volt, az illető egyik felmenője William Shakespeare egyik mecénásának, Southampton grófjának dédunokáját vette feleségül. A festményt Cornelis Janssen flamand festő készítette, aki egy ideig Angliában dolgozott.

Az örökös csak akkor jött rá, hogy milyen értékes kép szerepel a családi gyűjteményben, amikor egy Shakespeare-kiállításon észrevette a hasonlóságot egy olyan képpel, amelyet 70 évvel ezelőttig tévesen olyan festményként tartottak számon, amely még a költő életében készült. Eddig két olyan portrét ismernek, amelyek a valósághoz hű képet festettek a költő külsejéről. Az egyik egy metszet, a másik egy mellszobor, azonban mindkét műalkotás Shakespeare halála után készült. Vannak azonban, akik nem ilyen lelkesek a felfedezés kapcsán, és cáfolják a média szenzációs bejelentését.

Ezzel párhuzamosan a kutatók új Shakespeare-művek felbukkanásáról is beszámoltak: John Casson „Enter Pursued by a Bear” című, nemrég megjelent könyve szerint valójában Sir Henry Neville vette fel a Shakespeare-művésznevet, és első művei jóval az ismert darabok előtt, még saját nevén íródhattak. A kutató szerint így már érthetőbb lett a híres író művészi fejlődésének folyamata is, hiszen azt eddig is elképzelhetetlennek tartották, hogy valaki első műként egy, a VI. Henrikhez hasonló összetett drámát tegyen le az asztalra.

Ezt a bejelentést örömmel fogadta Sir Derek Jacobi, színész és Shakespeare-szakértő is, aki szerint ez a kutatás végre tudományos szemszögből és eszközökkel vizsgálta felül a mára ortodoxszá vált Shakespeare-képet.

Valószínűleg Shakespeare első színházának maradványaira találtak rá a régészek tavaly nyáron, a londoni Shoreditch környékén végzett ásatások során. A Museum of London régészei szerint a romok valószínűleg az 1576-ban épült eredeti Globe színház maradványai lehetnek, ahol maga Shakespeare is gyakorta színpadra állt, és amely a Rómeó és Júlia ősbemutatójának helyszíne volt. A területen, amely jelenleg a Tower Theater Company tulajdonában van, a tervek szerint 2012-re egy új színház nyitja majd meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az ásatásokat végző múzeum egyik szakembere, Taryn Nixon elmondása szerint a régészek csapata a sokszög alakú színház falának egyik íves részére találhatott rá. Másfél méterrel az utca szintje alatt a színpad irányába lejtősen haladó nézőtér húzódik, amely egykor hatalmas tömegeknek biztosított állóhelyeket. A régészek ugyanakkor attól félnek, hogy magát a színpadot már maga alá temette egy lakótelep.

Taryn Nixon elmondta, hogy az egykori színház a város peremén, a "bűnös külváros" területén épült meg. London akkori főpolgármestere elrendelte, hogy a városában semmilyen színházi előadást nem tarthatnak, így csak a külvárosi területeken lehetett találni valamivel vadabb és viccesebb programokat. A színházat, mely valószínűleg Shakespeare "Lordkancellár Társulata" (The Lord Chamberlaine's Men) elnevezésű színészegyesületének adott otthont, James Burbage építette. Huszonöt évvel később azonban az épületet szétszedték, és darabról darabra átszállították a Temze keleti partjára, hogy ott felépítsék a Globe színházat, melynek rekonstruált változata 1990 óta áll nyitva az érdeklődők előtt.

A Tower Theater Company egy illetékese, Penny Tuerk szerint a Rómeó és Júlia, valamint a Hamlet egy korai változatának ősbemutatói mellett Shakespeare néhány vígjátékát, így a Szentivánéji álom premierjét is a most feltárt épületben tartották. "Hatalmas étvágy volt akkortájt a színházra. Az emberek csak úgy özönlöttek az előadásokra, és az ottaniak megpróbáltak mindent megragadni és színpadra állítani, amellyel lenyűgözhették a nézőket" - mondta a szakértő.

A Tower Theater Company azt tervezi, hogy eredeti állapotában őrzi meg a most feltárt régészeti leleteket, és köré építi fel az új színházat. Az intézmény illetékeseinek elmondása szerint az épület felépültével a londoni színház visszatér eredeti gyökereihez, és a jövőben színpadra lépő színészek leróhatják tiszteletüket Shakespeare előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár