2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megörökítik a 20. század hangjait

2009. szeptember 30. 13:48

Az MTA Szociológiai Kutatóintézet magyar szociológusok, politológusok, történészek és más társadalomtudósok interjús anyagait rendezi archívumba, hogy kutatási nyersanyagként más kutatók számára is elérhetővé váljanak.

Az MTA Szociológiai Kutatóintézetében 2009 tavaszán életre hívott "20. század Hangja Archívum és Kutatóműhely" a maga szerény eszközeivel a magyar társadalomkutatás örökségét kívánja gyarapítani. A műhely egyik célja, hogy feltérképezze, milyen hangzó- és képi anyagok, illetve azokhoz kapcsolódó írott dokumentumok vannak a társadalomkutatók birtokában (hangfelvételek, kazetták, legépelt interjúk, filmfelvételek, stb.).

A szervezők ezért minden érintettet arra kérnek, hogy aki rendelkezik interjúkkal, illetve a hozzájuk kapcsolódó interjútervekkel, kutatási vázlatokkal, az adatokat feldolgozó tanulmányokkal, filmekkel, stb., vagy tudomása van korábbi kutatások dokumentumairól, töltse ki az erre a célra létrehozott, online kérdőívet!

"Talán nem csak számunkra fontos, hogy a szétszórva található dokumentumok, kazetták vagy fájlok az idő múlásával ne vesszenek el, ne rongálódjanak meg, s ezáltal ne semmisüljenek meg örökre a 20. századi magyar társadalomkutatás alapvető fontosságú forrásai. Műhelyünk hosszú távú törekvése, hogy a kutatók által felajánlott interjúk, dokumentumok, stb. másolatait (igény esetén eredeti anyagait) összegyűjtse. Az archiválás az Open Society Archives (OSA) és a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ (NAVA) technikai, tudás- és intézményi hátterére, valamint tárhelyeire fog támaszkodni, létrehozva a 20. század hangja archívumát. Majd a kutatásvezetőkkel történő megállapodás esetén a társadalomtudományos nyilvánossággal is megosztjuk a nálunk található anyagokat" - áll a felhívásban.

A szervezők azt is kérik, hogy "akkor is töltse ki kérdőívünket, ha Ön a későbbiekben nem kíván az Archívumnak átadni dokumentumokat. Az Ön által rendelkezésünkre bocsátott információk tudománytörténeti szempontból is nélkülözhetetlenek. Adatait szigorúan bizalmasan kezeljük".

További információk:
Kovács Éva, a 20. század Hangja Archívum és Kutatóműhely vezetője
e-mail:
[email protected]

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár