2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy elfelejtett nép emlékei

2003. december 9. 10:02

Bennszülöttek kezétől származó, 11 ezer éves barlangrajzokat találtak Tasmánia szigetén.

Korábban

Egy ország - két történelem
Konzervatív gondolkodású ausztrál történészek, megpróbálják újraírni `fehér Ausztrália` sötét múltját

Egy kiirtott és elfelejtett nép emlékei

Kultusz és emlékhely volt.....
Mintegy 35 barlangrajzot találtak a sziget délnyugati részén - közölte Brian Mansell, a tasmániai bennszülöttek lakta területek tanácsának elnöke. Az értékes leletet körülbelül egy éve fedezték fel, de eddig nem hozták nyilvánosságra, félve attól, hogy a kíváncsiak elözönlik a területet. Brian Marshall elmondta: a fakitermelésre ítélt erdõs területen fekvõ barlangban, amely valószínûleg rituális ceremóniák színhelye volt, vörös okkerrel festett, emberi kéz alkotta mûveket találtak - értesült a Magyar Távirati Iroda.

A rajzokat néhány kilométerre találták a Délnyugat-Tasmániai Rezervátum határától, egy fakitermelésre ítélt erdős terület mélyén, ami különösen nehézzé teszi megőrzésüket. Két másik barlang, a Ballawinnie és Wargata Mina elnevezésű üregek falán is találtak kőkori rajzokat.

"Becsléseink szerint a barlangrajzok körülbelül 11 ezer évesek" - jelentette ki Brian Mansell. Az őslakosok fennmaradt mûvei azért is rendkívül jelentősek, mert alig maradt tárgyi emlékük a szigeten. A sziget európai történelme a korai XIX. században kezdődik, míg a tasmán őslakosok már 40,000 évvel ezelőtt érték el a szigetet. Az európaiak első képviselője, Abel Tasman, akiről a sziget a nevét is kapta 1642-ben fedezte fel a területet. Hobartot, a fővárost 1803-ban alapították.

A tasmániai bennszülötteket a 19. század folyamán üldözték, irtották, rabszolgasorba taszították a fehér telepesek, többnyire volt fegyencek. 1843-ban a feljegyzések szerint mindössze 50 őslakos élt Tasmániában, az utolsó őshonos tasmániai bennszülött, Truganini, aki egyenes ági leszármazottja volt népének, 1876 május hetedikén, 73 évesen halt meg. Truganini családját a korabeli feljegyzések szerint kiirtották: anyját levadászták az európaiak, nővérét elrabolták és rabszolgának adták el, férjét a szeme láttára mészárolták le.

Mára már csak néhány félvér képviseli a kiirtott népcsoportot, amelynek ősi kultúrája a barlangrajzok tanúsága szerint legalább 11 évszázadra nyúlt vissza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár