2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a magyarországi lengyel menekültekről

2009. szeptember 21. 12:36 MTI

Lengyelek tízezreit fogadta be Magyarország a második világháború idején - tudhatjuk meg azon a dokumentum-kiállításon, amely Barátok a bajban... Lengyel menekültek Magyarországon 1939-1944 címmel a Budapesti Történeti Múzeumban nyílt meg.

A látogató a múzeum Barokk Csarnokában magyar, lengyel és angol nyelvű tablókon olvasható dokumentumokon és fotókon kísérheti végig a lengyel menekültek magyarországi befogadását. Az egyik fal melletti tárlóban díszes vászonkötésű fotóalbum tetején olvasható, hogy "Szeretetteljes megemlékezésül Dr. Antall József úrnak, miniszteri tanácsosnak, a menekültügyi hivatal vezetőjének a losonci menekülttábor lakóitól". Idősebb Antall József volt az, aki segítette a lengyelek ügyét.

A csarnok egyik sarkában egy próbababán keki színű öltözék, rajta pelerin, Andrássy Klára grófnő vöröskeresztes főápolónői ruhája. A kiállítás plakátján látható a híres fotós, Escher Károly erőt sugárzó képe, egy férfi bíztató mosollyal cumiztatja karon ülő gyermekét. A fotó a Vagonlakó lengyel menekültek 1939 címet viseli.

Demszky Gábor főpolgármester a megnyitón többek között arról beszélt, hogy 70 évvel ezelőtt, amikor a náci Németország megtámadta Lengyelországot és ezzel megkezdődött a II. világháború, a magyar kormány - Hitlerrel szembeszállva - 3200 lengyel katonát és több tízezer menekültet engedett át a határon. Bonyolult történelmi helyzet volt - hangsúlyozta, mert a trianoni döntést enyhítve Hitler a Felvidéket és Kárpátalját Magyarországhoz csatolta, így lett közös határ a lengyelekkel, s ez akkor segítség volt nekik.

Ahogy a főpolgármester mondta, idősebb Antall József menekültügyi hivatalvezetőként - Henrik Slavik mártírhalált halt lengyel kollégájával együtt - 18 ezer Magyarországra menekült lengyel zsidót is megmentett, s ezért megkapta posztumusz a Világ Igaza kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézettől. Demszky Gábor beszámolt arról, hogy 2010 tavaszán Katyn-emlékművet állítanak föl Budapesten a második világháborús mészárlás emlékére.

Joanna Stempinska nagykövet azt emelte ki, hogy a lengyel menekülteket Magyarországon önzetlenül segítették a hivatalok, a civil szervezetek és az egyházak is. A katonáknak meg lehetővé tették, hogy tovább menjenek és alakulatokba szerveződve a háború végéig harcoljanak a nácik ellen.

Tadeusz Olszanski újságíró, a Politika című lap publicistája, magyar műfordító, többek között Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének lengyel fordítója Balatonbogláron érettségizett mintegy 6 ezer társával együtt lengyel iskolában, de magyarul is megtanult. Őket "boglárcsikoknak" hívják Lengyelországban. A megnyitón arról beszélt, hogy Lengyelországot szövetségesei cserben hagyták, a magyar segítségről viszont hosszú évtizedekig nem tudtak beszélni. Erről a korszakról az első publikáció 1983-ban jelent meg Barátok a bajban címmel, és a kötetet ifjabb Antall József későbbi miniszterelnök lektorálta.

A tárlat október 22-ig tart nyitva a Budapesti Történeti Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár