2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szenzációs ókori pénzérme-lelet Izraelben

2009. szeptember 11. 08:51 Science Daily, MTI

Ritka pénzérmék eddigi legnagyobb gyűjteményét találták meg egy barlangban a Júdeai-hegyekben, Izraelben - az arany, ezüst és bronzból vert pénzek a Bar Kohba által vezetett Róma-ellenes felkelés (i.sz. 132-135) idejéből származnak. A lelet a Héber Egyetem és a Bar-Ilan Egyetem barlangkutató projektjének köszönhetően került napvilágra.

A kutatók körülbelül 120, három adagba porciózott pénzérmét találtak egy barlang rejtett szárnyában, ahová keskeny és veszélyes átjárón lehet bejutni. A legtöbb darab kiváló állapotban vészelte át a csaknem két évezredet. Az érmék nagy része római eredetű, amelyeket lázadók "újravéstek". A felkelők saját jelképeikkel látták el a pénzérméket: némelyeken a jeruzsálemi templomot ábrázolták, rajta a Jeruzsálem szabadságáért jelszóval. A többi eredeti állapotban fennmaradt római pénz, amelyet a birodalom más pontján, vagy Izrael földjén működő pénzverdében verettek.

"Ez a felfedezés alátámasztja a feltételezést, miszerint a felkelők nem csupán az elhagyatott Júdeai sivatagban, hanem a sűrűbben lakott területen lévő barlangokban is rejtőzködtek" - magyarázta Amosz Frumkin, a Héber Egyetem professzora, aki szerint a lelet újabb ismeretekkel szolgál a Bar Kohba felkelésről, amelyről nem maradt fenn túl sok hitelt érdemlő adat. Amosz Frumkin szerint a leletnek különös jelentőséget ad, hogy Betár közelében fedezték fel. Az ókori Betár volt ugyanis a felkelők utolsó védőbástyája.

Boaz Zisszu, a Bar-Ilan Egyetem kutatója érdekességként azt emelte ki, hogy a menekülők az étel-ital, a fegyverek és a pénz mellett, számtalan írást is magukkal vittek. Némelyek elhagyott házuk kulcsát is őrizgették, abban a reményben, hogy egy napon visszatérhetnek otthonukba. Azok, akik a jobb időkre várva, elrejtették a pénzt, azonban sohasem tértek vissza, hogy elvigyék értékeiket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár