2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ásatások az ókori bürokrácia fellegvárában

2009. augusztus 11. 15:57 MTI

Izraelben 2700 éves palotaegyüttest tártak fel, ahol a régészek feltételezése szerint Ezékiás uralkodása idejétől egy közigazgatási központ működött.

A Tel-Avivi Egyetem és a Heidelbergi Egyetem közös ásatási projektjében száznál több régészhallgató vesz részt. Az izraeli és német egyetemistákon kívül az egyhónaposra tervezett feltárásokban részt vesznek angol, ausztrál, görög, olasz és spanyol diákok. Az ásatások Jeruzsálemtől délre, a Ramat Rahel kibucban folynak, ahol töméntelen mennyiségű pecséttel ellátott korsóra bukkantak. Az archeológusok szerint ezekben olajat, bort, s egyéb mezőgazdasági terményt tároltak, amelyeket adóként szedtek be külföldi uralkodók számára.

A közigazgatási központ egy palotaegyüttesben működött Ezékiás, Júdea 13. királyának (i.e. 715-687) uralkodásának idejétől két évszázadon át. A királyság hivatalnokai egészen Júdea utolsó királya, Zedékiás (i.e. 597-589) uralkodása végéig, s az első jeruzsálemi templom i.e. 586-os lerombolásig dolgoztak itt.

Ismét adminisztratív hivatal működött az épületegyüttesben i.e. 539 után, amikor a zsidók hazatérhettek a babiloni fogságból, s a központ megtartotta funkcióit még a hellenisztikus korban is. Valamikor a Hasmóneus-dinasztia (i.e. 141 - i.e. 37) uralkodása idején rombolták le. Helyén egy zsidó falu épült, amelyet a rómaiak pusztítottak el: a mostani feltárások során a régészek több, ebből a korból származó rituális fürdőt is megtaláltak.

A bizánci korban templomot építettek, később a hely elnéptelenedett, s elhagyatott volt majd egy évezreden át, míg fel nem épült a Ramat Rahel kibuc.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár