2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárhatják García Lorca feltételezett sírját

2009. augusztus 26. 14:21 MTI

Nem tiltakozik Federico García Lorca családja az ellen, hogy felnyissák azt a tömegsírt, amelyben feltehetően a spanyol költő, drámaíró is nyugszik.

Laura García Lorca, a költő unokahúga és a család szóvivője az El País című spanyol napilapnak kijelentette, hogy családja "nem tesz olyan lépéseket, amelyek megakadályoznák vagy megnehezítenék" a sír feltárását.

Az andalúziai kormány a hivatalos közlönyben hétfőn jelentette be, hogy exhumálják a halottakat, ha az egyenes ági leszármazottak nem emelnek panaszt ezellen. A hozzátartozóknak augusztus 24-től kezdve 15 napjuk van a végleges döntésre. A vizsgálódások szerint a költőt és három társát - Dióscoro Galindo tanárt és két anarchista torreádort, Francisco Galadít és Joaquín Arcolast - egy falangista kivégzőosztag lőtte agyon 1936. augusztus 18-án, egy hónappal a polgárháború kirobbanása után a Granada tartomány déli részén lévő Viznar-szurdok közelében. Azt gyanítják, hogy a négy holttestet Alfacar településen hantolták el egy jelöletlen tömegsírban.

Az áldozatok kihantolását és azonosítását nem a Lorca család szorgalmazta. A leszármazottak hosszú ideig nem is kutattak a költő, drámaíró sírja után, sőt mindig ellenezték a tömegsír feltárását, és most is némileg vonakodva egyeztek bele. Galindo és Galadí családjainak képviseletében a Franco-rendszer áldozatainak méltó eltemetéséért küzdő tömörülés (Szövetség a történelmi emlékezet visszaszerzéséért/ARMH) granadai szervezete kezdeményezte a felnyitást.

Ha nem érkezik kifogás, várhatóan már az ősszel feltárják a tömegsírt. Ezt az andalúziai kormány segítségével az ARMH granadai szervezete végezteti el, csakúgy mint az áldozatok azonosítását. Utóbbi azonban csak Galindóra és Galadíra vonatkozhat, mivel a Lorca család nem kérte az azonosítást, Arcolasnak pedig már nem élnek rokonai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár