2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Halálos bikafuttatás

2009. július 15. 12:39

Tizenhét ember számára végződött kórházi kezeléssel a pamplonai bikafuttatás szombati és vasárnapi napja, összesen száztizenheten sérültek meg könnyebben a hét végén az életveszélyes spanyolországi látványosságon. A tragédia újabb muníciót szolgáltat a szokás betiltását követelőknek, míg mások szerint mindez együtt jár a véres sporttal. De miért és mióta futnak a bika elől ebben a spanyol kisvárosban?

A város védőszentje, San Fermin tiszteletére rendezett bikafuttatáson minden reggel hat, viadalra tenyésztett bikát hajtanak át az óváros szűk utcáin az arénáig, ahol torreádorok és matadorok végeznek az állatokkal. Több száz vakmerő férfi fut a bikák előtt a 825 méteres távon. A bikákat szelíd vezérökrök kísérik, hogy visszatereljék a leszakadt állatokat a csordához. Az egyedüli "fegyver", amellyel a futók távol tarthatják az akár 600 kilogrammos állatokat, egy összehajtott újság.



Az első feljegyzett bikafuttatásra 1592-ben került sor, ám a történészek szerint legalább a 13. század óta vannak adatok a véres sportra, ám akkor azt még októberben tartották a 10-i Szent Fermin-naphoz kötődve. Később a városka tanácsa úgy döntött, hogy a nagy sokaságot vonzó ünnepséget egy sokkal kellemesebb évszakban, nyáron rendezzék meg, San Fermin fesztiválja így csúszott át július 7-re. Az évszázadok során az egy napos vallási ünnep a hozzá kapcsolódó körmenettel, vásárral, mulatozással és bikafuttatással néhány naposra, majd egy hetesre nyúlt.



Bár a pamplonai bikafuttatást 1931-ben Loius Lumiére is lefilmezte, a fesztivál Ernest Hemingway Fiesta, a nap is felkel (korábbi fordításban Különös társaság) című 1926-os regénye nyomán vált világszerte híressé. Hemingway először 1923-ban járt a fesztivál ideje alatt Pamplonában, majd később többször is részt vett az eseményen. 1924 óta alig 15-en haltak meg az eseményen, és legutóbb 1995-ben volt hangos a sajtó hasonló tragédiáktól, így az idei év különösen véresnek és tragikusnak mondható.



Az állatvédő szervezetek többször is tiltakoztak a fiesta ellen, és ezért a PETA aktivistái minden évben, a bikafuttatás előtt meztelenül vonulnak fel Pamplona utcáin.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár