2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reneszánsz fesztivállal rehabilitálhatják a legkegyetlenebb Borgiát

2007. február 13. 12:30

Cesare Borgiát halálának színhelyén, egy észak-spanyolországi városban szeretnék rehabilitálni, és felmenteni az egykori vádak alól.

A kora szépségideáljának is számító Cesare Borgia 15 évesen Pamplona püspöke, majd 18 évesen bíboros lett, ezután pedig kinevezték a pápai hadsereg parancsnokává. Ellenségeivel szemben alkalmazott kegyetlen módszerei ösztönözték Machiavellit Fejedelem című művének megírására.

Apja halála után Spanyolországba száműzték, a navarrai király udvarában kapott menedéket, ahol feleségül vette a király húgát, majd 1507. március 12-én Viana ostrománál vesztette életét. Halála után Borgiát a Santa Maria templomban temették el, de sírját lerombolták, miután Calahorra püspöke a templomban tett látogatása alkalmával hevesen tiltakozott az ellen, hogy egy ilyen bűnös ember szent helyen nyugodjék.

Cesare testét akkor a vianai főút mellé helyezték át, majd a csontokat 1945-ben exhumálták, és a mostani helyére vitték a templom főbejárata mellé. A rajta lévő táblát 1953-ban készítették.

Maradványait halálának 500. évfordulója alkalmából Viana lakói (3600 fő) egy méltóbb helyre, a templomba kívánják áthelyezni. A turisták ugyanis felfedezték ezt a Santiago de Compostela felé vezető zarándokúton fekvő apró városkát, és el vannak bűvölve a Borgiákhoz fűződő kapcsolatától, de mindig csalódással veszik tudomásul, hogy a híres férfira csak egy tábla emlékeztet a lábuk alatt. "Az emberek egy történelmi alakot látnak maguk előtt, aki az út mellett van eltemetve. Emiatt szinte vadállatoknak tűnünk" - mondja Juan Cruz Labeaga, a helyi plébános és történész.

Viana városa és a navarrai regionális hatóságok azonban az áthelyezés mellett szeretnének profitálni az egykori hadvezérből: egy "Borgia-utat" is terveznek, amely Vianától arra a helyre vezetne, ahol Cesare elesett a három rivális család ellen vívott harcban. A tervek között reneszánsz zenei koncertek, reneszánsz lakomák, kiállítások, konferenciák, Borgia emléktárgyak és halálának színházi megjelenítése is szerepelnek.

"Cesare Borgia történelmünk egy fontos időszakát képviseli, amikor Navarra Európa legkisebb királysága volt, amelyet két nagyhatalom, Franciaország és Spanyolország is meg akart szerezni. A kultúrturizmus iránti érdeklődés egyre nagyobb, és Borgia rendkívül érdekes személyiség volt. Én is szerettem volna találkozni vele" - nyilatkozta Juan Roman Corpas, turisztikai igazgató az El Pais című napilapnak.

A spanyol katolikus egyház vezetői azonban nem lelkesednek annak az embernek a rehabilitálásáért, akinek családja a pápai hatalom erkölcsi eltévelyedését testesítette meg, ezért egyelőre tanácstalanok az ügyben. "Ez az úriember nem zavar engem. Az én feladatom az élőkkel kapcsolatos. A legfőbb út a földi léttől az örök életbe vezet" - mondja az ügyben Cesar Gonzalez, a templom papja, az Opus Dei tagja. Pamplona érseke sem tett ellenvetést az ellen, hogy Cesare Borgia földi maradványait "méltóbb helyre" vigyék, de azok "nem kerülhetnek a templomba, mert ma ez a gyakorlat már nem megengedett."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár