2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Béna kém volt Hemingway

2009. július 14. 10:25 The Guardian

Egy, az amerikai KGB-ügynökökről nemrég megjelent könyv meglepő állítással sokkolt: eszerint Ernest Hemingway is a szovjeteknek dolgozott, bár nem szolgált semmilyen hasznos információval sem megbízóinak.

Az idei év a Hemingway-szenzációktól hangos: beszámoltak egy tervezett életrajzról, önéletrajzának egy újabb, bővített kiadásáról, illetve az interneten közzétették kubai otthonában talált iratait is, és egy újabb mozifilm is készül Szigetek a sodrásban című művéből.

A múlt héten megjelent Spies: The Rise and Fall of the KGB in America című könyvből azonban kiderül, hogy a Nobel-díjas író egy ideig a KGB-nek is dolgozott. A John Earl Haynes, Harvey Klehr és Alekszander Vassziljev által jegyzett mű az utóbbi szerző jegyzetein alapul, amelyeket az 1990-es években a sztálini éra levéltári anyagai alapján készített Moszkvában.

A feljegyzések szerint a férfit - ahogy azt már korábban is gyanították - 1941-ben, kínai utazása előtt szervezték be Argo néven, miután Havannában és Londonban többször is találkozott a kémszervezet tagjaival, és kifejezte lelkesedését a nekik végzendő munka iránt. Ennek ellenére semmilyen hasznos információval nem szolgált, és sosem végzett hasznos munkát: nem meglepő hát, ha az évtized végére megszakították vele a kapcsolatot. A könyv szerint így az is felmerül: mi van, ha az író mindezt csak irodalmi inspiráció miatt végezte, ahogy ilyen okokból segítette az Egyesült Államokat a második világháborúban, amikor Kuba északi vizein német tengeralattjárók után kutatott El-Pilar nevű hajójával.

A felfedezés nem meglepő, hiszen az elmúlt években a kor több művészéről és írójáról derült ki, hogy hasonló tevékenységet folytattak, vagy megítélésük sokkal bonyolultabb a korábban gondoltnál. Így George Orwell az angol belbiztonságot segítette, Erroly Flynn a náciknak dolgozott, és Capa fotót hamisíthatott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár