2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Politikamentes összefogás Hemingway hagyatékáért

2009. március 18. 15:46 MTI

"A politika nem számít. Azért dolgozunk, hogy megóvjunk egy örökséget, amely mindkét népé" - Gladys Rodriguez, a kubai kulturális örökség tanácsa vezetőjének kijelentése lehetne a mottója annak a ritka amerikai-kubai összefogásnak, amely Ernest Hemingway évtizedeken át kubai házának pincéjében porosodó-dohosodó hagyatékát szeretné megmenteni.

Hemingway 1939-ben költözött Kubába és 21 évet töltött a Finca Vigia nevű tengerparti, csodás szubtrópusi kertben álló házban. Itt írta többek között Nobel-díjjal kitüntetett regényét, Az öreg halász és a tengert és fogadta hollywoodi barátait.

A kubaiak keményen dolgoztak a ház megmentéséért, de nem voltak meg az eszközeik a több ezernyi értékes dokumentum megóvására. Éppen ezért 2002-ben - ritka kivételt téve a lassan öt évtizede fennálló Kuba-ellenes amerikai embargóban - a Bush-kormányzat engedélyezte a New York-i székhelyű amerikai Társadalomtudományi Kutatási Tanács (Social Science Research Council) és a kubai kulturálisörökség-védelmi hivatal együttműködési megállapodását. Ennek köszönhetően amerikai szakértők rendszeresen utaztak Havannába, míg két kubai restaurátor az Egyesült Államokba mehetett továbbképzésre.

A mentési munkálatok első szakasza immár csaknem befejeződött: 3197 oldalnyi dokumentumot restauráltak és szkenneltek be digitális archívumba, de még mindig legalább ezer oldal vár sorsának jobbra fordulására. Az archívumban láthatók fotók, levelek és kéziratok, például az Akiért a harang szól című regény kiadatlan epilógusa. Olvasható Az öreg halász és a tenger filmváltozatának végleges forgatókönyvterve.

Mint a Hemingway-múzeum igazgatója, Ada Rosa Alfonso elmondta, az író utált minden, műveiből készült filmváltozatot, kivéve ezt az egyet, amelyben Spencer Tracy nyújtott felejthetetlen alakítást. Itt maga is aktívan részt vett a forgatókönyv kidolgozásában, ott volt a forgatáson is, és fennmaradtak fotók a házában vendégül látott producerekről és színészekről is. Akad olyan fotó is, ahol Hemingway együtt iszik Tracyvel és Gary Cooperrel egyik kedvenc havannai bárjában, a La Floriditában. Ma e bár egyik szegletében az író szobra áll, de a kubaiak igyekeznek turisztikai látványosságot csinálni a legtöbb bárból, ahol a nagyivó Hemingway megfordult: a Bodeguita Del Medióban a látogatást egyik kedvenc rumkoktéljának, a mojitónak a kóstolójával kötik össze.

Szerepelnek a hagyatékban olyan kódolt üzenetek, amelyeket az író jachtjáról küldött a második világháború idején, miközben a sziget körül német tengeralattjárók után kutatott. Különösen érdekesek azok a levelek, amelyeket egy fiatal olasz grófnő, Adriana Ivanchich küldött neki. „Őrült édes jó öreg oroszlánom” - írta Hemingwaynek. Még Európában találkoztak, majd Adriana ellátogatott Havannába és ő ihlette az 1950-ben megjelent A folyón át a fák közé című regényt. Korábban a kutatók azt tartották, hogy csak barátság, legfeljebb plátói szerelem volt közöttük. Alfonso szerint azonban a levelek azt sugallják, hogy igazi szenvedélyes, nagyon is földi szerelmet éltek meg.

Miután amerikai állampolgárok még mindig nem utazhatnak a kommunista Kubába, a mentőmisszió része, hogy a dokumentumokról készült CD-ket és mikrofilmeket a bostoni Kennedy Múzeum Hemingway-archívumában helyezték el. A tervek szerint még az idén hozzáférhetővé teszik azokat a kutatók számára is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár