2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Alpinisták mossák a Kreml csillagait

2009. június 7. 19:21 MTI

Mossák a Kreml vörös csillagait, jelenleg elsőként az egykori erődítmény Moszkva folyó felőli oldalán álló Vodovzvodnaja tornyán lévőt: a soros műszaki karbantartás részeként az alpinisták, akárcsak a gondos háziasszony az ablakot, tisztítószeres oldattal, puha ronggyal és sok munkával szabadítják meg a csillagot a rárakódott koromtól, és kifényezik a rézzel borított fém részeket.

Ilyen karbantartásra rendkívüli esetektől eltekintve néhány évente kerül sor, s ekkor kicserélik az esetleg megrepedt - vagy éppen villámcsapástól megolvadt - üveglapokat is, de az illetékesek szerint most remek állapotban vannak a csillagok.

A Kreml falában lévő 20 eltérő formájú bástya a 15. századi felépültétől kezdve védelmi célokat szolgált, később azonban közülük többre torony került. Ezek legtöbbjét a cári címerben szereplő sas díszítette, de 1935-ben a sasokat leszerelték, s öt bástyára vörös csillagot helyeztek. A legkisebb - 3 méteres - a Vodovzvodnaja bástyán van, a Borovickaján 3,2, a Troickaján 3,5, a Nyikolszkaján és a legismertebb Szpasszkaja bástyán 3.75 méteres díszeleg.

Az eredeti csillagok vázát rozsdamentes acélból készítették, rézzel borították, s csiszolt urali féldrágakövekkel rakták ki, de azok hamar megkoptak az időjárás viszontagságaitól, ezért már egy évvel később lecserélték a borítást három rétegű, különleges üvegre. Belül fehér tejüveg réteg biztosítja az éjjel-nappal égő, 2-5 ezer wattos lámpák fényének egyenletes eloszlását, s azt, hogy a külső rubinüveg vörösnek, s ne feketének tűnjön.

A csillagok erős szélben forognak, hogy jobban bírják a nyomást, mindegyikhez van hűtőberendezés, mivel a lámpák sok hőt termelnek, mindegyikhez vannak felvonó berendezések, és mindegyik belsejébe is el lehet jutni. A berendezések működését folyamatosan ellenőrzik egy központi ügyeleti szobából. A csillagokat 1945-46-ban leengedték a földre a generálozáshoz, azóta azonban minden munkát a magasban végeznek el rajtuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár