2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Parkoló épülhet a Vörös tér alá

2008. március 4. 09:00

A moszkvai Vörös tér kövezetét hamarosan kicserélik, s a felújítás alatt a forgalom sem lesz zavartalan. Éppen ezért nagyon gondosan vizsgálják, mely időpont a legalakalmasabb a munkára.

Mindeddig csak részletekben javítgatták az 1804-ben készült kockakőburkolatot. Mostanra a szakértők szerint kimosódott alóla a homokalap egy része, ettől némelyik kő billeg, és könnyebben morzsolódik, a tér egészén pedig már elég hepehupás a burkolat.

A szakértők azt is felvetették, hogy a különleges, hasáb alakú, s így különösen vastag burkolatot alkotó kövekkel kirakott felület szavatossági ideje ezer év körül van, de az illetékesek fontosnak tartják a felújítást. Elterjedt, hogy mélygarázst építenek a felújítás örve alatt, ám a döntéshozók elmondták: csak a tér alatti, ősrégi, siralmas állapotú helyiségeket állítják helyre, de nem kizárt, hogy azokban később parkolók lesznek.

A Kreml fala mentén húzódó tér helyén a középkorban piac volt, amíg III. Iván cár nem száműzte onnan az árusokat és a faházakat. Később a kereskedők visszaszivárogtak, olyannyira, hogy magát a teret is Torgnak, vagyis piacnak nevezték, s a piac egészen a 18. közepéig működött. Mai nevét - amely magyarul vöröset, de szépet is jelent -, a 17. században kapta, amikor a Vaszilij Blazsennij-székesegyház mellett a Kreml falában lévő Szpasszkij-bástyára felépült az ismert óratorony.

Mai képét a tér a Történelmi Múzeum vörös épületének és a GUM áruháznak a 19. század végi felépültével, illetve a szovjet időkben épült Lenin-mauzóleummal nyerte el, s ezután az új rend jelképe lett: itt tartották a díszszemléket, az 1945-ös győzelmi ünnepséget, és itt fogadták többek közt Jurij Gagarint, az első űrhajóst is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár