2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hollywood mentheti meg Ingmar Bergman házát

2009. június 3. 15:54 MTI

Elképzelhető, hogy végül a hollywoodi csillagok dollármilliói mentik meg Ingmar Bergman legendás filmrendező Farö szigetén fekvő birtokát: a két éve elhunyt művész nevét viselő alapítvány legalábbis arra kapacitálja a hírességeket a Variety című filmes szaklapban, hogy licitáljanak az árverésre bocsátott birtokra.

"Szeretné, ha öné lenne Bergman háza?" - olvasható az óceán túloldalán megjelent hirdetésben, amely szerint az érdeklődők augusztus végéig tehetik meg ajánlatukat a Christie's londoni aukciósháznál.

A rendező végakaratában csak annyit kötött ki, hogy annak adják el az Északi-tengeren fekvő parányi szigeten elterülő Hammars birtokot, aki a legtöbbet kínálja érte. Általános vélekedés szerint Bergman valójában a svéd kormányt akarta arra kényszeríteni, hogy mélyen az adókasszába nyúlva megvásárolja a helyet, és aztán részben múzeumként, részben az aktív művészeknek szentelt központként üzemeltesse a több épületből álló birtokot, amelyen még mozi is van.

A jelenlegi állás szerint azonban a svéd kulturális minisztérium nincs abban a helyzetben, hogy részt vegyen a milliós összegű licitben. Mint az alapítvány jelezte, már többen érdeklődtek Hammars iránt. Bergman több színésze - mások közt Erland Josephson és Harriet Anderrson - a Dagens Nyheter című lap hasábjain adott hangot aggodalmának, szerintük a kormány a svéd kulturális örökség egyik legjelentősebb darabját teszi kockára. Szerintük a hollywoodi hírességek nem jelentenek garanciát arra, hogy a sziget látogatható lesz a nyilvánosság számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár