2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leütik a bélyegen cigarettázó Audrey Hepburnt

2009. május 25. 17:57 MTI

Egy Audrey Hepburn filmszínésznőt cigarettázva ábrázoló bélyegritkaságot árvereznek el kedden Berlinben. A hollywoodi sztár fia reméli, hogy a tulajdonos rákkutatásra fordítja majd a 30 ezer eurósnál (8,4 millió forint) többre becsült bevételt.

A német kormány 2001-ben kiadott mozisztáros bélyegsorozatában - amely többek között Charlie Chaplint, Marilyn Monroe-t és Greta Garbót ábrázolta - 14 millió példányban nyomtata ki a mosolyogva dohányzó Audrey Hepburnt ábrázoló bélyeget. A sztár fia, Sean Ferrer azonban meglátva a cigarettát Hepburn szájában, megtagadta a kép kiadási jogát, ezért a bélyegeket meg kellett semmisíteni.

Akkorra azonban a pénzügyminisztérium kipróbálásra már adott a bélyegekből a német postának. A próbanyomtatványokból harminc menekült meg, mert egy ismeretlen alkalmazott zsebre vágta, majd berlini bélyegzőjű leveleken szétküldte őket. 2004 óta összesen öt került elő az értékes ritkaságokból, a legutóbb felbukkant példányt kedden a berlini Kempinski Hotel Bristolban bocsátják kalapács alá 30 ezer eurós kikiáltási áron. Az árverési ház illetékese szerint a többi bélyeg valószínűleg a szemétben végezte.

Ferrer annak a reményének adott hangot, hogy a gyűjtő a bevételt rákkutatásra vagy dohányzás-elleni kampány céljaira adományozza majd. Audrey Hepburn 1993-ban vastagbélrákban hunyt el. A szerencsés gyűjtő, aki nagyon sok bélyeget kap ajándékba, nem tudta megmondani, hogyan került hozzá a Hepburn-ritkaság. Az aukciósház szóvivője szerint meg akarja őrizni inkognitóját, mert attól tart, ha felfedné magát, egy barátja esetleg azzal állítana be hozzá, hogy tőle származik az értékes bélyeg.

Négy éve egy düsseldorfi árverésen 53 ezer euróért (14,8 millió forint) talált új gazdára a cigiző Hepburn-portrék egyike.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár